Doorgaan naar artikel

Open dagen zaadbedrijven: ‘veredelen is betrouwbaarheid inbouwen’

Bij nieuwe gewas- en rasintroducties wordt steeds belangrijker dat die nieuwigheden betrouwbaar zijn, met een zo laag mogelijk teeltrisico. Dat zegt Robert Schilder, salesmanager voor de Benelux en voor Scandinavië bij Bejo Zaden.

“Dat zoeken we behalve in het inkruisen van resistentie tegen ziekten en plagen ook in een verbetering van de groeikracht”, zegt Schilder. “Onder andere door te kijken naar de wortelontwikkeling.”

Genetica uit andere klimaatzones inbouwen

Dat Nederlandse zaadfirma’s produceren voor een wereldwijde markt, geeft ze vaak ook de mogelijkheid genetica uit andere klimaatzones te gebruiken. Als voorbeeld wijst Schilder op een uienras van Bejo als Hysky, waarin genetica is ingebouwd om het gewas sterker te maken tegen de heersende omstandigheden. “Uien van het Rijnsburger type kun je telen van Parijs tot Noorwegen. In dit gebied zien we de druk van fusarium hand over hand toenemen. Het lukt in het Rijnsburger assortiment niet om resistentie te vinden. We zagen wèl dat uien die het in andere klimaatzones goed doen, sterker zijn op fusarium. De daarin beschikbare genetica hebben we ingebouwd in Hysky: het resultaat is een volwaardige Rijnsburger ui, die veel sterker is tegen fusarium.”

Week van open dagen

Week 39 – dit jaar met veel regen – is traditioneel het moment waarop de zaadfirma’s hun open dagen organiseren. Voor een aantal van de bedrijven is vrijdag de laatste dag, anderen houden hun deuren zaterdag ook nog open, waaronder Bejo in Warmenhuizen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin