Opbrengst meten van drijvende zonnepanelen

03-07-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Zonnepanlen worden voor het hoogste rendement in oost-west richting geplaatst. - Foto: Harry Stijger
Zonnepanlen worden voor het hoogste rendement in oost-west richting geplaatst. - Foto: Harry Stijger

In een pilot met drijvende zonnepanelen in regenwaterbassins worden energieopbrengst en waterkwaliteit gemonitord.

De Belgische tomatentelers John en zoon Mitch Vermeiren van VW Maxburg en Meer Fresh Products, beide in Meer, zijn met fabrikant Connectum in Wuustwezel een pilott van drijvende zonnepanelen in regenwaterbassins gestart. Connectum, bekend van Clics speelgoed, verpakkingen voor de voedselindustrie en technische producten, heeft drijvende zonnepanelensystemen ontwikkeld met steun van VLAIO, het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Oost-West oriëntatie

In twee regenwaterbassins van VW Maxburg komen respectievelijk 480 en 120 zonnepanelen te liggen. In twee bassins van Meer Fresh Products worden 750 en 2.250 stuks ingepland. De in totaal 3.600 zonnepanelen (2,30 x 1,05 m) van ieder 535 Wattpiek (Wp) zijn dan goed voor 1,926 MegaWatt piekvermogen aan elektriciteit. “We leggen de zonnepanelen onder een schuine hoek van 10 graden en in oost-west richting. Dit geeft een beter rendement gedurende de gehele dag, dan ze naar het zuiden te richten voor een piekopbrengst”, zegt Hedwig van Roy van Connectum. Dit bedrijf heeft het drijvend systeem ontwikkeld, waarop zonnepanelen van JA Solar liggen.

 • Het afdekken van de bassins met zonnepanelen helpt ook om algengroei, verdamping en opwarming van het water tegen te gaan.

  Het afdekken van de bassins met zonnepanelen helpt ook om algengroei, verdamping en opwarming van het water tegen te gaan.

 • De Universiteit Antwerpen en Energyville (KU Leuven en IMEC) gaan een half jaar lang metingen doen aan energieopbrengst en waterkwaliteit.

  De Universiteit Antwerpen en Energyville (KU Leuven en IMEC) gaan een half jaar lang metingen doen aan energieopbrengst en waterkwaliteit.

Goede verankering

De verankering van het drijvend systeem in bestaande regenwaterbassins gebeurt met staalkabels aan betonblokken, die buiten het waterbassin aan de rand zijn ingegraven. Bij nieuw aan te leggen regenwaterbassins kunnen de betonblokken in het bassin worden aangelegd of ankers in de bassindijk of -bodem aangebracht.

Om te zorgen dat het drijvend systeem met zowel laag als hoog waterniveau strak blijft staan, wordt het Seaflex systeem toegepast. “Om enige speling te geven aan de staalkabels bij stijging op daling van het water, gebruiken we een soort kunststof rekkers. Deze kunnen uitrekken en terugveren om de staalkabels op spanning te houden.”

Voor de elektriciteit zijn de panelen per 20 in strings (lussen) aangesloten op omvormers, die aan de buitenkant van het bassin staan opgesteld.

 • In 2 bassins worden 750 en 2.250 stuks panelen ingepland, van 2,30 x 1,05 m

  In 2 bassins worden 750 en 2.250 stuks panelen ingepland, van 2,30 x 1,05 m

 • In totaal zijn de panelen goed voor bijna 2 MW piekvermogen aan elektriciteit.

  In totaal zijn de panelen goed voor bijna 2 MW piekvermogen aan elektriciteit.

Metingen objectieve gegevens

De Universiteit Antwerpen en Energyville (KU Leuven en IMEC) gaan voor een studieproject een half jaar lang metingen doen aan energieopbrengst en waterkwaliteit. Van Roy: “Wij willen objectieve gegevens van metingen hebben om de impact van onze oplossingen te kunnen staven en bewijzen.”

Bij de bassins komen camera’s te staan, die op het internet worden aangesloten. “We willen zien wat er gebeurt met het drijvend systeem bij bepaalde windkrachten en slagregens. Ook dat willen we onderzoeken.”

Icosahedron

Het afdekken van de regenwaterbassins met zonnepanelen helpt om algengroei, verdamping en opwarming van het water tegen te gaan. “We verwachten dat beide tomatenbedrijven jaarlijks 3 miljoen liter water zullen besparen. Hierdoor hoeven ze in droge periodes minder water op te pompen uit de bodem. Door het water worden ook de panelen gekoeld, waardoor ze een beter rendement hebben.”

 • Bij de bassins komen camera’s te staan, die via internet laten zien wat er gebeurt met het drijvend systeem bij bepaalde windkrachten en slagregens.

  Bij de bassins komen camera’s te staan, die via internet laten zien wat er gebeurt met het drijvend systeem bij bepaalde windkrachten en slagregens.

 • Zonnepanlen worden voor het hoogste rendement in oost-west richting geplaatst.

  Zonnepanlen worden voor het hoogste rendement in oost-west richting geplaatst.

Het open water aan de rand tussen de bassindijk en het drijvend systeem worden nog afgedekt met een innovatief product: ICOS. Van Roy: “Dit is een afkorting van icosahedron, de wetenschappelijk naam voor de 20-vlaks bal. De ICOS zijn deels gevuld met water en een vierkante meter hiervan helpt verdamping van meer dan 400 liter bassinwater per jaar tegen te gaan. In Spanje is dat door hogere temperaturen op sommige plaatsen zelfs twee keer zo veel.” Het plan is om in de vier regenwaterbassins 216.000 stuks te leggen, die als afdekking rond de zonnepanelen drijven.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Stijger
Harry Stijger freelance redacteur


Beheer