Doorgaan naar artikel

‘Op vroegste aspergepercelen al volop aan de slag’

Loofbewerking asperges. - Foto: Stan Verstegen

Loofbewerking asperges. - Foto: Stan Verstegen

In deze periode van het jaar is het bij Teboza traditioneel de tijd voor de loofbewerking en het maken van winterbedden. Daarna gaan de aspergetelers verder met het maken van de aspergebedden en het leggen van folie op de vroegste percelen.

“Eind oktober zijn we begonnen met de loofbewerking op de percelen waar het loof al helemaal afgestorven was. Zo gaan we geleidelijk verder. Met de koudere nachten en de afgelopen drie nachten zelfs lichte nachtvorst gaat dat nu heel snel”, stelt Bert Peeters op 11 november vast.

Winterbed en aspergeruggen

De loofbewerking bestaat bij Teboza uit klepelen net boven de grond, een bewerking met een verpleegcultivator. Vervolgens snijdt de Spargo de restanten van de stengels op 10 centimeter boven de plant af. Tegelijkertijd wordt er een winterbed gemaakt. “Op de vroegste percelen, waar in het voorjaar minitunnels overheen komen te staan, maken we de komende weken de aspergebedden. Zo hoeven we begin februari alleen nog de minitunnels te plaatsen.”

Lage schimmeldruk

Met de druk van schimmels viel het volgens Peeters dit jaar wel mee. “De vroege percelen hebben we drie à vier keer behandeld, de andere een à twee keer. Ja, dat is vrij weinig. We behandelen ook niet volgens een vaststaand spuitschema, maar beoordelen wanneer het nodig is aan de hand van het gewas en de weersvoorspellingen.”

Ons areaal asperges houden we minimaal op peil, komend jaar breiden we zelfs nog wat uit

Aanleg nieuwe percelen

Ook het komende jaar gaat Teboza weer nieuwe percelen aanleggen. “Ons areaal houden we minimaal op peil en komend jaar breiden we zelfs nog wat uit. Ieder jaar vallen er percelen af en komen er weer nieuwe voor in de plaats. We houden wel vast aan de huidige verhouding tussen vroege, middenvroege en late percelen. Voor de vroege percelen gebruiken we hoofdzakelijke Prius en Gijnlim. Voor de middenvroege gaan we naast Grolim en Cygnus ook Maralim en Daleza planten. Voor in de kassen, verwarmde teelten en voor laat gebruiken we nog altijd Backlim.”

Straal van 35 kilometer

Verse geschikte percelen vinden, lukt Teboza nog steeds. “Je moet er wel wat voor doen, maar we hebben goede contacten. We zijn eraan gewend dat onze percelen ook wat verder weg kunnen liggen. Het moet natuurlijk wel te doen blijven. Dus we zoeken de percelen grofweg in een straal van 35 kilometer rond Helden.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin