Doorgaan naar artikel

‘Op tijd met opvolging’

In ons bedrijf zijn we druk bezig om te kijken naar de toekomst. En dan bedoel ik nadrukkelijk ook de opvolging. Of er nu kinderen zijn of niet, een medewerker die misschien het bedrijf voort zou kunnen zetten, een teler ontkomt er op een bepaalde leeftijd niet aan om alles tegen het licht aan te houden.

Gelukkig zag ook de provincie dat dit lastige zaken zijn en is er een programma opgezet om hierin bedrijven te begeleiden. Een goede zaak, want alle hulp is geboden. Een groep van zowel agrarische als niet-agrarische bedrijven werd uitgenodigd om te zien of zij hieraan mee wilden doen en een aantal gesprekken is gevoerd.

Provincie helpt bij financieel en emotioneel lastig traject

Dan zie je alle zaken voorbijkomen waar we allemaal op de een of andere manier mee worstelen. Is er een opvolger die wil? Weten we al of we door willen? Is er überhaupt perspectief voor het bedrijf?

Hulp is er, schakel die op tijd in

Er was voor mijn gevoel wel veel verschil in de bedrijven: de agrarische bedrijven vielen mij vooral op door de emotionele betrokkenheid van de generaties alsook door de gemengde perspectieven voor de jeugd. Want de bedrijven zijn de laatste jaren flink gegroeid en gesprekken met de bank en de ambtelijke instanties zijn erg veranderd, dat maakt het voor een jonge ondernemer niet makkelijker.

Emotioneel blijft overname in de tuinbouw een lastig traject

Er is veel kennis en kunde nodig op zo’n modern tuinbouwbedrijf anno 2020. Financieel is overname van zo’n groter bedrijf lastig. Maar ook emotioneel blijft overname in de tuinbouw een lastig traject, of je nou tot de conclusie zou moeten komen dat opvolging niet gaat lukken of juist wel.

Gelukkig zijn er veel mensen die je daar bij kunnen helpen als je hier voor open wil staan. Die mensen kunnen je op alle manieren helpen, dus wacht niet te lang en begin hier op tijd mee dan zijn de kansen het grootst. Ook al blijft het nog steeds even lastig.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin