Doorgaan naar artikel

‘Op nieuwe broccolipercelen toch weer verrassingen’

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

“We hebben ‘pittig skade’ door het klapperen van het doek”, vertelt broccoliteler Kees Appelman in onvervalst West-Fries.

Van zijn vroegste planting met Malibu viel zo’n 30% van de planten compleet weg door de storm en regen die zo’n 5 weken geleden over het Noord-Hollandse Andijk en omstreken raasde. Daarnaast is sprake van wildschade, zelfs onder plantingen die onder wildnet zaten. “Waardoor? Ja, dat is een goede vraag. Het net is niet kapot, maar de planten zijn kapot gepikt of aangevreten. Wie hiervoor verantwoordelijk is weet ik niet, maar in ieder geval zijn we flink wat planten kwijt geraakt”, stelt Appelman op 30 mei vast.

Geen kattenogen

Een hoofdactiviteit in de aflopen weken was beregenen. “Gisteren is hier 12 millimeter gevallen. Dat is voor het eerst in 4 of 5 weken dat het hier regent. Ondanks de droogte staan de gewassen er door het beregenen goed bij. Ik zie in Malibu wel wat meer uitval van planten dan in Ironman. We hebben een paar nieuwe percelen en dan kom je soms toch weer voor verrassingen te staan. Op sommige percelen laat de structuur duidelijk te wensen over. Dat zie je aan het gewas.” Een meevaller is het uitblijven van kattenogen. “In de vroege teelt komt dat nog wel eens voor, maar dit jaar komen we het in onze vroege rassen niet tegen”, zegt Appelman.

Proefje met Devrinol

De broccoliteler voerde een proefje uit met het onkruidbestrijdingsmiddel Devrinol. “De werking is uitstekend, maar we zijn aan het kijken hoe we het kunnen inpassen in ons plantschema. Het beste is om het voor het frezen toe te dienen, maar je moet het wel meteen infrezen want het wordt afgebroken door het zonlicht. Bij meteen infrezen hoeft de bovengrond ook niet zo nat te zijn. Overdag bij zonnig weer middel toedienen is dus geen optie.”

Eerste ronde gewasbescherming

Qua gewasbescherming was het nog rustig. Appelman: “Door de regen van gisteravond en de zomerse temperaturen kun je nu koolgalmug, koolvlieg en rupsen van het koolmotje verwachten. Daarom gaan we nu ons eerste rondje voor de bestrijding van insecten uitvoeren.”

Spaanse concurrentie

De oogst start bij Appelman in de eerste week van juni. “Wij zijn nooit bij de vroegste, dit is volgens planning. Ik hoor wel dat de vroegste teelten last hadden van de Spaanse concurrentie en dat de vroegste rassen niet de mooiste schermen hebben gegeven. Bij ons speelt dat dus niet, maar collega’s hebben daar wel mee te maken gehad.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin