De appelbloesemkever moet komende week worden bestreden. Het ministerie van LVVN en I&W hebben de vrijstelling voor Raptol vrijdag 7 maart gepubliceerd.
Zowel de vrijstellingen voor Raptol en Curatio zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Raptol is voor de bestrijding van de appelbloesemkever. Het betreft een vrijstelling voor de biologische appelteelt en voor de gangbare appelteelt binnen de grenzen van grondwaterbeschermingsgebieden. Opvallend is dat de NVWA negatief adviseerde. Curatio is voor de bestrijding van schurft in de biologische appel- en perenteelt.
Nog steeds geen reguliere toelating
De NFO stelt afgelopen maanden veelvuldig overleg gehad te hebben met beide ministeries om deze vrijstellingen te realiseren. Vanuit de ministeries is vorig jaar aangegeven dat voor vrijstellingen reguliere toelatingen moeten komen of alternatieve methoden zonder inzet van chemie. De NFO heeft kunnen overtuigen dat het niet aan de sector heeft gelegen dat er nog steeds geen reguliere toelating zijn voor Raptol en Curatio, zo schrijft de organisatie.
Naleving regels verbeteren
Ook moet de fruitteelt de naleving van de regels verbeteren. Daarover is het ministerie overtuigd geraakt. De NFO is daarover de afgelopen maanden het gesprek aangegaan met leden, adviseurs en fabrikanten van spuitmachines. Deze inzet is positief gewaardeerd en heeft dus geleid tot de vrijstellingen van Raptol en Curatio, stelt NFO.
Verkoop gaat via gecontroleerde distributie. Beide middelen mogen alleen worden ingezet als een teler beschikt over een goedkeuring van de gecontroleerde distributie. Bovendien mogen de middelen pas vanaf één dag na de publicatie in de Staatscourant worden ingezet. De NFO roept op de toepassingsvoorwaarden strikt na te leven.