Doorgaan naar artikel

Op één na alle ToBRFV-besmettingen VK bestreden

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

Van de zes uitbraken van ToBRFV in het Verenigd Koninkrijk is de bestrijding op één bedrijf niet gelukt en nog steeds besmet.

Dat meldt het Britse ministerie van landbouw Defra. In 2019 werd op één bedrijf ToBRFV aangetroffen op Thanet Earth, waarbij de besmetting succesvol werd bestreden. In 2020 zijn vijf bedrijven besmet verklaard, waarvan er vier bij heronderzoek deze zomer vrij verklaard zijn van ToBRFV. Na heronderzoek is één bedrijf daarmee nog niet vrij verklaard, maar nog steeds besmet. Hier is de bestrijding niet afdoende gelukt.

De Britse plantgezondheidsdienst PHSI heeft daarnaast besmet tomatenzaad en paprikazaad aangetroffen en vernietigd. Die dienst plant in voorjaar 2022 een nieuw onderzoek op opkweekbedrijven, productiebedrijven en verpakkingsbedrijven.

Besmettingen waren te voorkomen

Uit eerder onderzoek van het Britse productschap AHDB bleek dat een aantal besmettingen voorkomen had kunnen worden. De eerste besmetting met het tomatenvirus ToBRFV was in 2019 bij kassen van het Nederlandse RedStar in ThanetEarth, en werd succesvol bestreden met ruiming en herplanting. De onderzoekers hebben geen kritiek op de hygiëneregels bij dit bedrijf.

Het jaar erop werden vijf besmettingen gemeld op andere bedrijven, die nog niet scherp genoeg waren op de risico’s. Zo lijken bij de tweede besmetting in 2020 bouwvakkers, of andere bezoekers de besmettingsbron. Omdat de eerste symptomen werden gezien in de eerste rijen ondersteunt dat de theorie dat mensen of materiaal de oorzaak zijn van de besmetting. Ook in Duitsland is in 2019 bij verschillende besmette bedrijven dat patroon gezien met symptomen in de eerste rijen planten, wat duidt op overbrenging door bezoekers.

Geen specialist

Ook de derde Britse besmetting had voorkomen kunnen worden. Dit was een groter bedrijf met een kleine productie tomaten en daardoor onvoldoende tomatenhygiënevoorschriften. Ook had het bedrijf een afdeling op dezelfde locatie waar product uit Nederland en Spanje werd verpakt.

Beheer
WP Admin