Doorgaan naar artikel

‘Op een kwart van het areaal druppelslangen’

Bert Peeters van Teboza in Helden (L.) is op 1 augustus net terug van vakantie, vandaar dat Peter Geraets deze keer het woord voert over de stand van de gewassen. Geraets toont zich tevreden over de ontwikkeling van het loof tot dusverre en over de dikte van de stengels.

Geraets: “De dikte van de stengels is wel wat wisselend, maar het valt me niet tegen. In juni hebben we wel veel water gegeven en momenteel komt het water uit de lucht. Maar wij geven sowieso water als dat nodig is en dat heeft ook invloed op de stengeldikte.”

Voordelen druppelslangen

Inmiddels liggen er op een derde van het areaal van Teboza druppelslangen. “Dat maakt het veel makkelijker om regelmatig water te geven. Als het er eenmaal ligt, is het een kwestie van de motor opstarten. Je bent af van het verplaatsen en uittrekken van haspels en buizen uitleggen. Je brengt het water bij de plant waar het nodig is, verdamping is minimaal en je hebt geen last van de wind. Dus verdeling is veel beter, er komt overal evenveel water. Wel moet je regelmatig controleren op lekkages, want wild en konijnen weten die slangen ook te vinden als ze dorst hebben. Ons streven is om op termijn alle percelen gedurende de eerste zes jaar te irrigeren met druppelslangen. De resterende jaren beregenen we dan met haspel.”

De druk van Stemphylium was tot op heden natuurlijk laag, alleen in de vroegste percelen kun je binnen in het gewas al wel Stemphylium vinden

Druk aspergekever

In de warme periode vanaf half juni tot begin juli was de druk van de aspergekever hoog. “Daar hebben we toen regelmatig wel een behandeling voor uit moeten voeren om het in de hand te houden en dat is gelukt. Gelukkig is de druk momenteel weer een stuk minder.”

Aanpak Stemphylium

De gewasbescherming concentreert zich voor de komende periode dan ook op de schimmels, met name Stemphylium. “De druk daarvan was tot op heden natuurlijk laag, alleen in de vroegste percelen kun je binnen in het gewas al wel Stemphylium vinden. Maar met de huidige temperaturen en de regen kan het natuurlijk snel gaan, ook op de latere percelen.” De vroegste percelen zijn inmiddels al een of twee keer behandeld, het bestrijdingsschema voor de komende periode is wat intensiever, wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Afbeelding
Bert Peeters

Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin