Doorgaan naar artikel

Op afroep prei rooien met zelfbouwrooier

Guido Hermans teelt prei voor de verwerkende industrie. Rooien doet hij met een zelfbouwrooier die tevens pelt en schoont.

De getrokken rooier van Guido Hermans uit Leveroy is gebouwd op basis van een uit 1997 stammende Asa-lift klembandrooier met daarachter een werkplateau waarop ooit een carrousel stond. Nu is er op het werkplateau plaats voor een pelmachine en voor één container waar circa 700 kilo geschoonde prei in kan. Het geheel is voorzien van een huif. De capaciteit is 1.500 kilo per uur met twee personen.

In Groenten&Fruit editie 25 een artikel over de visie van Guido Hermans ten aanzien van Planet Proof, strokenteelt, gewasbescherming, prei planten en/of ter plaatse zaaien en robotisering.

 • De getrokken rooier van Guido Hermans uit Leveroy is gebouwd op basis van een uit 1997 stammende Asa-lift klembandrooier met daarachter een werkplateau. - Foto's: Stan Verstegen

  De getrokken rooier van Guido Hermans uit Leveroy is gebouwd op basis van een uit 1997 stammende Asa-lift klembandrooier met daarachter een werkplateau. – Foto’s: Stan Verstegen

 • De prei wordt gerooid in rekken waar circa 700 kilo geschoonde prei in kan. De rekken worden strategisch over het veld verdeeld neergezet.

  De prei wordt gerooid in rekken waar circa 700 kilo geschoonde prei in kan. De rekken worden strategisch over het veld verdeeld neergezet.

 • De trekker is vanaf het werkplateau hydraulisch te ontkoppelen. Op de machine zitten zo’n 25 hydromotoren om alles aan te sturen.

  De trekker is vanaf het werkplateau hydraulisch te ontkoppelen. Op de machine zitten zo’n 25 hydromotoren om alles aan te sturen.

 • Door middel van een geleider vóór de rooi-bek wordt de onbemande trekker via een stuurstang in de rij gehouden.

  Door middel van een geleider vóór de rooi-bek wordt de onbemande trekker via een stuurstang in de rij gehouden.

 • De rooibek bestaat uit twee draaiende borsteltorpedo’s met daarboven een draaiend wiel met pelvingers die al wat loszittend blad van de plant trekken.

  De rooibek bestaat uit twee draaiende borsteltorpedo’s met daarboven een draaiend wiel met pelvingers die al wat loszittend blad van de plant trekken.

 • De klembanden maken in het bovenste gedeelte geleidelijk een slag, dusdanig dat de prei van horizontaal naar verticaal gedraaid wordt, tevens wordt er daar wat van de bovenkant van het blad gesneden.

  De klembanden maken in het bovenste gedeelte geleidelijk een slag, dusdanig dat de prei van horizontaal naar verticaal gedraaid wordt, tevens wordt er daar wat van de bovenkant van het blad gesneden.

 • Vervolgens vallen ze op een transportband met de wortelkant richting de eerste persoon die op het werkplateau van de rooier staat. Deze persoon legt de prei netjes, voordat die door de droogschonende pelmachine gaat.

  Vervolgens vallen ze op een transportband met de wortelkant richting de eerste persoon die op het werkplateau van de rooier staat. Deze persoon legt de prei netjes, voordat die door de droogschonende pelmachine gaat.

 • Eerst legt een pinrol ze precies gelijk en dan snijden twee tegengesteld draaiende ronde gladde messen de wortels (door het leven) af.

  Eerst legt een pinrol ze precies gelijk en dan snijden twee tegengesteld draaiende ronde gladde messen de wortels (door het leven) af.

 • In de pelmachine zitten achter beide rollen met pel-vingers nog draaiende borstels om de prei extra goed te schonen. Ook wordt het blad aan het einde van de pelmachine nog op de gewenste lengte gesneden.

  In de pelmachine zitten achter beide rollen met pel-vingers nog draaiende borstels om de prei extra goed te schonen. Ook wordt het blad aan het einde van de pelmachine nog op de gewenste lengte gesneden.

 • Vanuit de pelmachine valt de prei op een transportband die onder een hoek van 120 graden teruglopend ten opzichte van de pel-machine staat. Aan die zo schuin opgestelde band staat de tweede persoon die uitraapwerk verricht.

  Vanuit de pelmachine valt de prei op een transportband die onder een hoek van 120 graden teruglopend ten opzichte van de pel-machine staat. Aan die zo schuin opgestelde band staat de tweede persoon die uitraapwerk verricht.

 • De band mondt uit boven een van de genoemde containers en is draaibaar om de container goed gevuld te krijgen. Op het werkplateau is plaats voor één container.

  De band mondt uit boven een van de genoemde containers en is draaibaar om de container goed gevuld te krijgen. Op het werkplateau is plaats voor één container.

 • Het geheel is voorzien van een huif. De capaciteit is 1.500 kilo per uur met twee personen. De prei wordt gelost in transportcontainers van 10 à 11 ton voor de verwerkende industrie.

  Het geheel is voorzien van een huif. De capaciteit is 1.500 kilo per uur met twee personen. De prei wordt gelost in transportcontainers van 10 à 11 ton voor de verwerkende industrie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin