Brioso had het tijdens de hittegolf in juli wel zwaar door het indraaien en verwijderen van dieven.
Pieter Willem Kaptein, locatiemanager van kwekerij Sublimato in Westdorpe (Zeeland): “Als het touw rond de stengel wordt gedraaid, vindt de plant dat niet fijn. Vooral het verwijderen van grote dieven zorgt voor een wondje in de plant, waaruit een beetje plantensap lekt. En dat geeft bij 40 graden Celsius in kas toch een klap.” Daarnaast hebben de tomatentrossen ook last gehad van kraaltjes, gezette vruchtjes die klein blijven.
Productiedoelstelling halen?
In de belichte teelt van de cocktailtomaat Brioso is eind augustus de laatste bloei verwijderd. Een week eerder is de kop eruit gehaald. Kaptein werkt nu naar het einde van de teelt. De kas moet in week 41 leeg zijn. “De kop ziet er positief uit met mooie trossen en tomaatjes van goede kwaliteit. Dit is beter dan vorig jaar. En hoewel we nog steeds 0,5 kilo per vierkante meter voorlopen op vorig jaar, wordt het spannend of we de doelstelling van 60 kilo per vierkante meter gaan halen. Dan moeten we nog wel een kilo extra oogsten. Doordat we een fractie meer aan tomaatjes hebben hangen, kan dat nog. Zeker als de vruchten wat grover worden, maar dat hangt van verschillende factoren af. We moeten dan geen ziekten of plagen krijgen. En als het vruchtgewicht dan maar 36 in plaats van 40 gram wordt, heb je 10% minder opbrengst”, aldus de locatiemanager.
Plagen onder controle houden
Kaptein: “Het wordt ook spannend hoe we witte vlieg en rupsen onder controle kunnen houden, omdat we geen Macrolophussen meer hebben. Vanwege te veel aan Nesi-roofwants, de Spaanse Macrolophus, hebben we moeten corrigeren met bespuitingen. Hierdoor hebben we geen biologisch evenwicht meer.”
Tegen rupsen is wekelijks gespoten met Turex of Xentari. Nu de bloei eraf is, wordt met Nomolt gespoten. Door met Neemazal en Sivanto te spuiten is het met witte vlieg momenteel rustig.
Het leek wel of met de hitteperiode het gewas zelfs sterker werd
De locatiemanager heeft bewondering voor zijn teeltmanager, de teeltvoorlichter en adviseur biologische gewasbescherming. “Ze delen informatie, waardoor we samen tot goede resultaten komen.”
Opvallend krachtige plant
“Bij Merlice was het opvallend hoeveel kracht we ook tijdens de warmte hadden. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. De plant bleef sterk staan, ondanks dat we dat niet hadden verwacht. Het leek wel of met de hitte periode het gewas zelfs sterker werd. Waarschijnlijk komt het door de warmte en het zonnige weer met veel buitenlicht, in combinatie met diffuus glas. Door dan een hoge temperatuur van 19,5 tot 20 graden in de nanacht te draaien, is de bloemkwaliteit beter gebleven”, vertelt Kaptein.
Momenteel gaat het goed, maar we moeten er wel kort op blijven zitten
Eind augustus is door de hittegolf van juli de slechtste tros met veel vertakkingen gesnoeid. De kwaliteit van de vrucht is nu goed. “In de buik van de plant zien we moeilijke trossen komen als gevolg van de warme periodes. En we zien wat vaker minder glanzende trossen met kleinere vruchtjes ertussen. Wat er wel heel positief uitspringt, is dat we geen neusrot zien.”
De productie ligt nu 1,2 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar. Deze voorsprong is iets lager dan een paar manden geleden. De locatiemanager: “Voor het eindschot ziet er niet slecht uit met een iets betere plant dan vorig jaar. We hopen de doelstelling van 80 kilo per vierkante meter te halen, maar dat is nog geen zekerheid.”
Preventief spuiten tegen witte vlieg
Het aantal Macrolophussen is in de grove trostomaat teruggelopen van 10 naar 3 per plant. Daardoor is het aantal witte vliegen iets gestegen, maar is nog onder controle. “We zijn begonnen met (preventief) spuiten van Oberon, dat tegen witte vlieg werkt. Dit, om te voorkomen dat het aantal witte vliegen doorstijgt na 6 tot 8 weken, doordat het aantal roofwantsen is afgenomen. Momenteel gaat het goed, maar we moeten er wel kort op blijven zitten.”
Auteur:
Harry
Stijger