Doorgaan naar artikel

Ook Growers United neemt aandeel in datateelt Source

Growers United gaat samenwerken met teeltautomatiseerder Source en neemt, net als Harvest House, een minderheidsaandeel.

De coöperatie Growers United heeft een officiële overeenkomst voor samenwerking getekend met Source, dat haar teeltsysteem met kunstmatige intelligentie ontwikkelt in een pilot met Harvest House-telers.

Growers United investeert nu ook in Source, via een minderheidsaandeel, om het product door te ontwikkelen. De pilot bij Harvest House wordt nu geëvalueerd. “We kijken hoe het werkt in de praktijk en beginnen dan met een kleine groep en op basis van die ervaring met de volgende groep telers”, laat een woordvoerder van Growers United weten.

Telers bij Growers United werken nu met teeltsysteem LetsGrow. Het is de bedoeling dat Source uitgroeit tot het systeem waarmee Growers United verdergaat. “Het is nu zeker geen exclusieve samenwerking met Source”, stelt de woordvoerder. “Wij investeren in welbegrepen eigenbelang omdat wij ook vertrouwen hebben dat Source op datagebied heel ver is en verder kunnen komen. Het product wordt continu ontwikkeld en Source is een zeer snel groeiend bedrijf.”

Groot marktaandeel Source

Door de stap van Growers United werken nu twee grote glasgroentecoöperaties samen met Source om de technologie te ontwikkelen. Dit betekent dat het grootste deel van de Nederlandse telers van vruchtgroenten onder glas stap voor stap gaat inzetten op kunstmatige intelligentie in de kassen met Source.

Jacco Besuijen, Productgroepmanager tomaat van Growers United, ziet kansen om te besparen met slimme teelt: “Door met Source in zee te gaan, bereiden we ons voor op een toekomst waarin data, gecombineerd met de kennis van de teeltmanager, ons helpen om de teelt verder te optimaliseren en we nog zuiniger kunnen zijn met energie, water en andere grondstoffen. Kortom, we maken én de kas én onszelf slimmer.”

Rien Kamman, directeur en medeoprichter van Source, is trots op de samenwerking. “Dat de beste telers ter wereld de waarde van onze kunstmatige intelligentie zien is een enorme blijk van vertrouwen van de sector. Dit laat zien dat datagedreven telen bij de toekomst van voedsel produceren hoort.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin