Doorgaan naar artikel

‘Ook geen leren schoenen’

De biodynamische groentetelers van Zonnegoed in Ens.   Foto: Jan Willem Schouten premium

De biodynamische groentetelers van Zonnegoed in Ens. Foto: Jan Willem Schouten

De idealistische eter 2.0 is de vegan consument. Die trend heeft ook de teelt van groenten bereikt.

Idealistische eters de maat nemen kan voelen als het terugpakken van lieden, die zich moreel verheven lijken te voelen boven de goegemeente die nog wél graag een gehaktballetje of een biefstukje naar binnen werkt.

Vegan consument

De idealistische eter 2.0 is de vegan consument. Niet alleen eten ze vegetarisch, dus geen vlees of vis, ook beperken ze zich welbewust tot plantaardige alternatieven voor melk, kaas en andere zuivel. En die trend heeft ook de teelt van groenten bereikt. Want willen we nog wel groenten die zijn geteeld met gebruikmaking van dierlijke mest?

De biodynamische groentetelers van Zonnegoed in Ens, die opgingen voor de prijs van Agrarisch Ondernemer 2022, zeiden al principieel ‘nee’ tegen kunstmest, maar toen dus ook tegen dierlijke mest. En warempel, ze hebben er de prijs mee binnengesleept. De jury was dusdanig onder de indruk van de consequente keuzes op akkerbouwbedrijf Zonnegoed, dat de prijs van € 12.500 naar de Noordoostpolder ging.

Voedselcrisis

Het eerste vegan akkerbouwbedrijf van Nederland. No shit. Ja, dat krijg je als je idealisten prikkelt. Voor je het weet moeten we allemaal vegan gaan eten, willen we nog een heel klein beetje woke overkomen. Hoewel, gezien de brede oppositie in de Tweede Kamer – ook bij de helft van de regeringsfracties – tegen zelfs maar het heel voorzichtig nádenken over een vleestaks, lijkt de consumptie van dierlijk voedsel voorlopig volstrekt onbedreigd. Hoezeer ook de voedselcrisis, die nu door de oorlog in Oekraïne ontstaat, net als de klimaatcrisis en de stikstofcrisis, eigenlijk een crisis is die gedempt of zelfs opgelost kan worden door minder vee en minder veevoer en meer vegan.

Zelfs al zouden Joost van Strien en Christiaan Feickens misschien toch leren schoenen aan hebben gehad.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin