Doorgaan naar artikel

Ook bij failliet Levarht wanbetaling exportklanten

Sorteren van paprika. Bij faillissement is betaling van openstaande facturen slecht. Foto: Gerard Boonekamp

Sorteren van paprika. Bij faillissement is betaling van openstaande facturen slecht. Foto: Gerard Boonekamp

Buitenlandse klanten betalen facturen voor groente zeer moeizaam als de Nederlandse handelspartij failliet is.

De curator van het failliete handelsbedrijf Levarht lukt het niet om bij grote buitenlandse afnemers van groente en fruit betalingen te ontvangen voor geleverd product. Ondanks herhaaldelijke sommatie blijven deze afnemers in verzuim. De curator gaat lokale advocaten inhuren om geld op te halen om de schuldeisers te betalen, mogelijk ook telers. Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag.

15,5 miljoen aan facturen

Levarht ging in februari failliet, maar begin oktober stond nog € 15,5 miljoen aan facturen uit bij 160 debiteuren. De grootste 30 debiteuren moeten nog € 13,5 miljoen betalen. Het blijft lastig dit geld te innen. Ook bij de afwikkeling van faillissementen van Quality Queen en Hartman Sexbierum werd veel energie gestoken in het innen van betalingen. Bij Hartman wees een Duitse klant recent op verjaring van de factuur na 2,5 jaar.

Handelsbedrijf Quality Queen

Bij het afwikkelen van het faillissement van handelsbedrijf Quality Queen had Rabobank het pandrecht op de debiteurenpost en besteedde ze deze uit aan een incassobureau. De bank wilde zelfs de vorderingen veilen, waarna een koper de facturen zou mogen innen. De curator heeft in dat faillissement daarvoor een stokje gestoken. Het incassobureau slaagde er vervolgens in een behoorlijk aandeel van de facturen te innen.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin