Doorgaan naar artikel

Ook aardbeienteler nooit te oud om te leren

Als deze column verschijnt, heb ik er al vijf lessen van de Masterclass Aardbei opzitten. Daar zit ik dan tussen negentien ondernemers, variërend van jonge ondernemers tot ondernemers met al zo’n dertig jaar teeltervaring in aardbei.

Nou, ik kan je zeggen de term ‘Een leven lang leren’ is hier wel van toepassing. De colleges van bijna veertig jaar geleden op de Hogere Agrarische School in Den Bosch – tegenwoordig HAS Green Academy – kwamen weer helemaal op mijn netvlies. En dan met name de meet- en regeltechniek waarbij we het mollierdiagram bestudeerden om in een kas toch vooral een zo aangenaam mogelijke ruimtetemperatuur en relatieve luchtvochtigheid te bewerkstelligen.

Plant centraal stellen

Daar zit dan ook meteen het grote verschil met Het Nieuwe Telen van tegenwoordig. Nu leren we juist om de plant centraal te stellen en niet de omgeving. Absolute luchtvochtigheid en planttemperatuur en meer van dat soort begrippen zijn nu de sleutelwoorden.

Het verwerken van de informatie daarover vraagt op bepaalde momenten behoorlijk wat concentratie van ons als groep. Je kunt vaak een speld horen vallen als de cursusleider ons meeneemt in de natuurkundige processen die er spelen. Maar ik weet inmiddels zeker dat het ons als groep – en ook u als teler – op termijn iets moois gaat brengen.

De energiemarkt brengt voor zachtfruittelers op dit moment de nodige uitdagingen met zich mee. De meeste telers hebben om het energieverbruik te reduceren fors gesleuteld aan het teeltrecept en de klimaatinstellingen. Helaas heeft dat het afgelopen jaar – zeg maar ons eerste leerjaar – op een groot aantal bedrijven niet tot het gewenste effect geleid op het gewas en op het productieverloop.

Nieuwe inzichten in plantfysiologie

Er zijn dan ook veel inhoudelijke vragen over hoe de nu gewijzigde instellingen toch tot een ander gewas leiden. Daarom hebben we ook veel aandacht voor de plantfysiologie. Door dingen anders te gaan doen, hebben we nieuwe inzichten in de plantfysiologische processen gekregen. Soms hadden we bepaalde effecten ook verwacht, maar soms gebeurde er ook iets in het gewas waar we als telers samen met experts met open mond naar keken. We waren verrast!

Kortom, fundamentele kennis is echt nodig om grip op processen als bloei-inductie en dormancy in de aardbeiplant te krijgen, zowel voor de verse teelten als voor de doordragers. Kortom, we zijn nooit te oud om te leren!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin