Oogstprognose hardfruit nu al onzeker

25-07-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Peren van het ras Conference. - Foto: ANP
Peren van het ras Conference. - Foto: ANP

In een week tijd is de oogstprognose appels en peren in een ander daglicht komen staan.

Het effect van droogte is in de berekening van de verwachte oogst wel meegenomen, maar niet in een ‘worst case scenario’. Dat droogte-effect werd vorige week in de prognose beperkt genoemd, ‘zolang telers maar kunnen blijven beregenen’.

Een week later moet fruittelersorganisatie NFO al concluderen dat 2.500 hectare appels in het Rivierengebied een stevig productieverlies kunnen oplopen door extreme temperaturen deze week en een beregeningsverbod overdag voor oppervlaktewater. De nieuwe NFO-voorzitter Gerard van den Anker zei bij BNR Radio dat de ‘gevolgen groot kunnen zijn’ voor de omvang van de oogst. Aan de andere kant: mocht het waterschap het verbod tijdelijk intrekken en het weer omslaan, dan kan de oogst ook fors uitpakken.

Telers reageren op oogstprognose NFO

Eerder erkende Van den Anker al dat hij veel telefoontjes heeft gekregen over de oogstprognose van vorige week. “In de oogstraming die vorige week werd gepubliceerd door NFO en GroentenFruit Huis is de zinsnede ‘ondanks droogte wordt een goede oogst verwacht’, bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Telers hebben mij hier de afgelopen dagen heel wat keren over gebeld.” De telefoontjes komen vooral van telers uit droogtegevoelige gebieden die hun situatie zo langzamerhand penibel noemen.

Vooral telers uit droogtegevoelige gebieden noemen hun situatie zo langzamerhand penibel

Vooralsnog staat de oogstprognose nog overeind. Bij de oogst wordt een nacalculatie gedaan en kan het volume naar beneden (of naar boven) worden bijgesteld. Maar vooralsnog brengt Nederland de cijfers in op Prognosfruit in Warschau op 9 augustus, laat GroentenFruit Huis weten.

Steekproef uitgebreid

Het was een prognose met een stevige onzekerheid. De uitschieter in temperatuur van deze week was toen nog niet zeker, het beregeningsverbod niet bekend. Juist dit jaar was de steekproef van deelnemende fruitbedrijven sterk uitgebreid. Statistisch is de methode dus solide en ook regionale effecten zijn meegewogen, laat het GroentenFruit Huis weten. Ook is NFO via vertegenwoordigers van bestuur en leden betrokken bij de prognose door deelname in de werkgroep. Telers hebben dus ingestemd met de prognose, die onafhankelijk is zonder handelspolitiek te bedrijven. Toch stelt een betrokkene dat de handel van fruit op de stam afwachtend is. Een bericht als vorige week met een goede oogstverwachting draagt daaraan bij.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer