Oogstmachine vervangt aspergesteker nog niet voor 100%

21-06-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De onlangs gepresenteerde volautomatische, selectieve aspergeoogstmachine van Cerescon wordt nog tot en met 6 juli getest en daarna zal het Cerescon-team de machine nog een jaar lang door-ontwikkelen. Het principe van detectie en oogsten werkt, maar finetuning is nog nodig.

Cerescon demonstreerde de bètaversie van de machine afgelopen week op een perceel van Martens Asperges uit Tienray. Aan internationale belangstelling geen gebrek. In de loop van de week konden groepen uit Duitsland, Zuid-Frankrijk en Nederland de machine onder praktijkomstandigheden aan het werk zien. Begin juli komt er nog een Italiaanse delegatie op bezoek en er is interesse vanuit Peru.

Kinderziekten aanpakken

Na zes weken van testen en volgens planning doorontwikkelen blijkt het principe van detectie en oogsten goed te werken. Het detectiepercentage ligt op een hoog niveau, maar is met 90% nog niet perfect. Cerescon wil dat percentage de komende weken verder gaan verhogen. Ook het afleggen van de geoogste asperge op de afvoerband is nog voor verbetering vatbaar. Lassen in de folie moeten zeer vlak zijn om stroppen te voorkomen. Het herstel van de rug is goed en in vergelijking met een rij die handmatig is gestoken zelfs beter, maar het zou nog beter kunnen.

Links zoals de rug na handmatig steken is achtergelaten, rechts de automatisch geoogste rug.

Links zoals de rug na handmatig steken is achtergelaten, rechts de automatisch geoogste rug.

Asperges die hun kopje al boven de grond hebben staan, wil de gekozen ondergrondse detectiemethode nog wel eens ‘over het hoofd zien’. Dat wordt binnenkort opgelost met een bovengrondse sensor. De cyclustijd voor het oogsten zit op 3 seconden, het streven is op 1,5 seconde uit te komen. Het zijn ‘kinderziekten’ die Cerescon in de loop van de komende weken wil aanpakken.

Cerescon verwacht dat de 3-rijige versie van de huidige 1-rijige bètaversie volgend jaar in de praktijk zal draaien. Bekijk het filmpje van de demonstratie op 16 juni bij Martens Asperges.


Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer