Doorgaan naar artikel

Onzeker voorjaar in de appel- en perenteelt

Als ik denk aan het voorjaar, schieten er veel vragen door mijn hoofd en vast ook door het uwe. Het voorjaar is nat begonnen en voorjaarsweer hebben we niet gehad. Verder is de appel- en perenbloei dit jaar ook later dan vorig jaar. De bloei duurt langer en is vrij wisselend in het perceel en per perceel. Van vol tot leeg, en alles er tussenin.

Hoe gaan we dit behandelen? Met een gemiddelde voor het perceel? Of gericht op een bepaalde groep in het perceel? Want te veel vruchten aan de boom is niet zinvol en ook u zit niet om extra werk verlegen. Toch? Bovendien worden arbeidskosten ook alleen maar hoger. Daarmee is de conclusie snel getrokken dat een goed begin het halve werk is.

U heeft ongetwijfeld nog meer vragen over dit nieuwe seizoen. Waren de omstandigheden voor zetting nu optimaal of gewoonweg bagger? Hoe moet ik dunnen voor een goed resultaat?

Ook dit jaar werken verschillende bedrijven met datakaarten om gericht te dunnen. Iedere boom krijgt een eigen Tree-ID

Perfecte aantal vruchten aan de boom

Wat zou het toch mooi zijn om het perfecte aantal vruchten aan de boom te krijgen. Dan heb je in de zomer meer tijd om te genieten van het mooie weer dan om te dunnen. Een hulpmiddel hierbij zijn datakaarten of het zogenoemde Tree-ID. Ook dit jaar werken verschillende bedrijven met datakaarten om gericht te dunnen. Iedere boom krijgt een eigen Tree-ID. Met een Tree-ID kunt u de bomen in uw boomgaard daar waar nodig behandelen en het grote voordeel is dat u achterwege kunt laten wat niet nodig is. Zo komt u tot een egale dracht op het perceel.

Hopelijk gaan we een mooie zomer tegemoet met tijd om te genieten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Christian van Os

Adviseur Fruitteelt bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin