‘Onze klanten zijn supertevreden over Murano’

30-06 | |
Dit jaar teelt Marco van As voor het eerst het ras Murano - Foto: Joost Stallen
Dit jaar teelt Marco van As voor het eerst het ras Murano - Foto: Joost Stallen

Marco van As in Tricht teelt naast glasaardbeien ook doordragers op stellingen. Hij teelt dit jaar voor het eerst het ras Murano, met de pluk vanaf begin juni.

De voorbije jaren had hij Favori, met een iets minder regelmatige vruchtvorm. “De kwaliteit van Murano is prima. Ik zie wel dat na de eerste tros de vruchten ook iets grilliger worden, maar minder dan met Favori.” De productie gaat weg via huisverkoop. “De klanten zijn er supertevreden over. Murano is nog wat zoeter dan Favori, of iets minder met een zuurtje.”

Murano is iets meeldauwgevoeliger dan Favori

Meeldauwgevoelig

Teelttechnisch loopt het zonder veel problemen. Tegen spint en trips volstaan Spical en cucumeris, tegen bladluizen en meeldauw is een keer gespoten. Voor week 26 staat een tweede meeldauwbehandeling en een behandeling tegen vruchtrot op het programma. “Murano is iets meeldauwgevoeliger dan Favori.”

Bemesting

De bemesting is vergelijkbaar met die voor Favori. De sturing gaat op drain-EC, in deze fase van de teelt ’s ochtends met een gift-EC van 1 en een drain-EC van 1.3. Het aantal bevochtigingsbeurten hangt af van de stralingssom, met een extra correctie op de giftgrootte bij heel zonnig weer. ”Bij 500 à 600 Watt per vierkante meter gaat er een tiende af.”

Auteur Joost Stallen

van As

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer