Doorgaan naar artikel

Ontwikkelaar koopt kassen op voor bouwrecht 50 huizen

De sloop van kassen leidt tot bouwrechten voor villa's of meer kleinere woningen. - Foto: RBI premium

De sloop van kassen leidt tot bouwrechten voor villa's of meer kleinere woningen. - Foto: RBI

Het slopen van oude kassen wordt in Zuid-Holland gestimuleerd met bouwrechten. Een ontwikkelaar spaarde zo 34 bouwrechten, maar bouwt 50 woningen.

De gemeente Ridderkerk werkt mee aan de bouw van woningen in de Geerpolder, net buiten Rijsoord. De ontwikkelaar beroept zich op bouwrechten die hij verkreeg bij het kopen en slopen van kassen in en buiten dat gebied bij Rijsoord.

Ruimte-voor-Ruimteregeling

Die rechten komen voort uit een oude Zuid-Hollandse Ruimte-voor-Ruimteregeling. Hierbij werd saneren van verspreid glas en bebouwing beloond met bouwrechten van woningen. Deze regeling bestaat formeel niet meer, maar de gemeenten gebruiken het nog wel als richtlijn dat één bouwrecht ontstaat bij de sloop van 5.000 vierkante meter glas.

De ontwikkelaar verzamelde actief deze bouwrechten door kassen te kopen en slopen en verzamelde zo 34 bouwrechten voor villa’s. De gemeente Ridderkerk onderhandelde met de ontwikkelaar om de 34 villa’s om te zetten in 50 kleinere woningen voor ouderen en jongeren. Daar is meer vraag naar, waardoor de bouwrechten dus feitelijk meer woningen mogelijk maken, maar wel in een ruim opgezet plan van 10 woningen per hectare. De groene opzet zorgt zo voor kwaliteitswinst van het Deltapoortgebied.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin