Zeker wanneer er enig zicht is op nieuw werk, is het altijd raadzaam geweest een ontslagvergoeding fiscaal slim weg te laten zetten voor later, in een zogeheten stamrecht. Die belastingvrijstelling vervalt per 1 januari. Hoe dat uitpakt is te lezen in deel 5 van de Belastingtips van Flynth.
Wanneer u een werknemer een ontslagvergoeding betaalt, moet u loonheffingen inhouden, tenzij een beroep wordt gedaan op de stamrechtvrijstelling. In dat laatste geval wordt de ontslagvergoeding niet direct uitbetaald, maar ondergebracht in een stamrecht-bv of bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling of wordt het stamrecht door de werkgever in eigen beheer gehouden. De (ex-)werknemer ontvangt dan in de toekomst periodieke uitkeringen, die pas op dat moment (mogelijk tegen een lager tarief) belast zijn.
Het kabinet ziet graag dat we nu geld uitgeven in plaats van dat we het oppotte voor later. Daarom (en om nu ook meer belasting te kunnen incasseren) vervalt deze stamrechtvrijstelling per 1 januari 2014. Uw (ex-) werknemer kan er dan niet meer voor kiezen om een onbelaste ontslaguitkering te ontvangen in de vorm van een stamrecht. U mag de ontslaguitkering vanaf 2014 alleen nog toekennen in de vorm van een belaste uitkering.
Uw werknemer kan heel 2013 nog gebruik maken van de stamrechtvrijstelling. In een aantal gevallen is ook bij ontslag in 2014 de stamrechtvrijstelling toch nog mogelijk. In dat laatste geval gelden de volgende voorwaarden: