Doorgaan naar artikel

Onteigening grond Zuidplas voor deels meerlaagse kassen

Archiefbeeld kassenbouw. In Zevenhuizen moet eerst nog grond verworven worden. - Foto: Wick Natzijl premium

Archiefbeeld kassenbouw. In Zevenhuizen moet eerst nog grond verworven worden. - Foto: Wick Natzijl

De gemeente Zuidplas bereidt een onteigeningsprocedure voor om een nieuw, deels meerlagig, glas- en logistiek gebied te ontwikkelen.

Het gaat om twee percelen aan de Knibbelweg-Oost in Zevenhuizen, waar het niet lukt om tot overeenstemming te komen over verkoop van de grond. Op die plek moet Dryport komen, een glastuinbouw- en bedrijvenlandschap van circa 60 hectare, waarvan circa 18 hectare kassen. Het relatief kleine gebied moet ruimte bieden aan bedrijven die elders niet solitair kunnen groeien of uitgeplaatst worden.

Het gebied wordt een duurzaam glas- en logistiek gebied genoemd. Uit de plannen blijkt niet dat al direct een warmtebron voor handen is. Er wordt wel uitgegaan van toekomstige aansluiting op een restwarmteleiding. Daar wordt door gegadigden over nagedacht.

Door de combinatie van logistieke bedrijven en glastuinbouw is wel ruimte voor veel zonnepanelen, en het benutten van warmte uit koelcellen en warmte- en koudeopslag. Voor gietwatervoorziening wordt gewerkt aan opslag van regenwater in het bodem.

Onteigening voor meerlaagse teelt

De gemeenteraad van Zuidplas heeft dit bestemmingsplan voor Knibbelweg-Oost in juni vastgesteld. Daarin is voor een deel van de kassen een maximale hoogte van 15 meter toegestaan. Dat biedt ruimte voor stapeling van functies, zoals kassen op verpakkingshallen of meerlaagse teelt.

Met de grondeigenaren komt de gemeente er niet uit. Zuidplas heeft taxaties laten uitvoeren en op basis daarvan twee keer een bod gedaan. De twee eigenaren willen wel verkopen maar tegen hogere prijzen dan de taxaties. De gemeente mag alleen reële biedingen doen, gecontroleerd door de Grondkamer.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin