Doorgaan naar artikel

Ons verhaal vertellen (gaap)

Toen het kabinet viel gingen Neerlands tuinbouwbobo’s snel bij elkaar zitten voor een verkiezingsmanifest. Dat werd een brochure geheten Samen gezond en gelukkig met de Nederlandse tuinbouw.

Met voorop de brochure hetzelfde meisje dat ons ook al een jaar lang toeglimlacht op de homepage van Glastuinbouw Nederland. Natuurlijk, we doen het ook allemaal voor onze kinderen. En voor ‘Gezondheid en Geluk op Aard’. Ik ben geen marketeer en ook geen lobbyist, maar iets urgenter had wel gekund? Anderzijds, de tuinbouw heeft zich met dezelfde boodschap de afgelopen jaren uitstekend en kamerbreed in de gunst van de dames en heren politici weten te manoeuvreren.

Het belangrijkste tuinbouwgebied ter wereld

Er wordt af en toe wel net gedaan alsof niemand in Den Haag weet dat dat rozige ledlampenschijnsel uit het zuiden van het belangrijkste glastuinbouwgebied ter wereld komt. Maar ik heb de laatste beraadslagingen in de Tweede kamer gevolgd en links en rechts tuinbouwwoordvoerders geïnterviewd. En echt, dat weten ze heel goed.

Op het tuinbouwdebat dat het Westlandse adviesbureau Hillenraad belegde, moest Hillenraad-topman Martien Penning van het hart dat het hem diep raakt als topondernemers zich afvragen of ze nog wel moeten investeren in Nederland. Want er zou een sfeer aan het ontstaan zijn alsof Nederland de tuinbouw beter kwijt dan rijk zou zijn.

‘Laatste gas niet naar sierteelt’

Dergelijke geluiden zijn inderdaad sinds de energiecrisis hier en daar wel weer gehoord. Maar in de politiek bleven die goeddeels beperkt tot de stelling dat in het ergste geval van een horrorwinter ons laatste gas niet naar de sierteelt onder glas moet. En tot de geestige opmerking van onze satiricus des vaderlands dat je in plaats van Polen naar de teelt te halen je misschien beter de teelt naar Polen kunt brengen.

Maar ik mag hopen dat onze topondernemers dáár hun investeringsbeslissingen niet van af laten hangen. En misschien zelfs niet van de uitslag van de Tweede kamerverkiezingen op 22 november. Daar is modern tuinbouwondernemerschap in Nederland te onomstreden voor.

Lees meer artikelen over de verkiezingen, zoals interviews met kandidaat-Kamerleden

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin