Doorgaan naar artikel

‘Ons seizoen eindigt traditioneel op 10 juli’

Over de productie van zijn asperge in het traditionele seizoen heeft Johan Bax in Leende geen klachten.

“We zitten op een normaal productieniveau, zelfs iets hoger dan vorig jaar.” De omstandigheden rond de oogst is een ander verhaal. “Zoveel water hebben we nog nooit gehad. Daar hebben ze met oogsten wel last van. Natuurlijk drukt dat de oogstprestatie wel wat, maar dat kun je niemand kwalijk nemen.”

Effect perceelkeuze

Het effect op de kwaliteit valt mee. “Momenteel steken we wel vrij veel holle door de temperatuurschommelingen in combinatie met vocht. Toen de temperatuur ineens omhoog ging, zaten er meer asperge met losse koppen tussen. Maar als het constant 30 graden is en er valt geen neerslag, dan heb je weer andere problemen. Het is dus altijd wel wat”, constateert Bax op 15 juni laconiek. De wateroverlast manifesteert vooral in gehuurde percelen. “Dan zie je het verschil in perceelkeuze en hoe een perceel is aangelegd. Daar besteden wij op onze eigen percelen veel aandacht aan en dat komt er nu zeker uit.”

Plus door schillen

De prijsvorming had dit jaar wel wat beter gekund. “We hebben veel eigen afzet en kunnen zelf de prijs bepalen, maar je kunt natuurlijk ook weer niet te veel afwijken van de marktprijzen. Die zijn sinds Pinksteren niet echt geweldig, maar je hebt er geen invloed op. We leveren ook veel geschilde asperge, dus daar kun je ook nog een beetje plus mee maken. Verder proberen we de kosten zoveel mogelijk te drukken en de arbeidsprestatie zo hoog mogelijk te krijgen.”

Geleidelijk stoppen

Op de eerste jaars percelen verwijderde Bax in de laatste week van mei de folie, nu 3 weken geleden. Op de tweede jaars percelen gebeurde dat 10 dagen terug en vanaf 24 juni zijn de oudere percelen aan de beurt. “We stoppen geleidelijk, afhankelijk van het perceel en de prijsvorming. Ons seizoen eindigt traditioneel op 10 juli, maar dit jaar wordt dat zeker nog een maand later, want een aantal percelen steken we kapot.”

Afploegen en aanaarden

Tegen het onkruid worden de ruggen na het stoppen afgeploegd en vervolgens weer enkele keren licht aangeaard. “Bij de percelen waar we al gestopt zijn, houdt dat nu op want je moet wel droog zand hebben om te kunnen aanaarden. Normaal doen we twee tot drie keer aanaarden en daarna met een lichte dosering onderdoor het gewas spuiten. Of dat dit jaar lukt is de vraag.”

Aspergekever gesignaleerd

De aspergekever is half juni reeds gesignaleerd. “Nog niet in die mate dat we er al iets tegen hebben gedaan, maar we houden het wel nauwgezet in de gaten. Ik vind nog weinig eitjes en er zitten nog weinig larven. Bovendien vind ik sluipwespen en vijandelijke kevers. Even afwachten hoe zich dat ontwikkelt.”

AUTEUR: STAN VERSTEGEN

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Johan Bax. Foto: Bert Jansen
Johan Bax

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin