‘Ons bedrijf is kampioen energiebesparing’

19-11 | |
Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Nadat we de oude teelt geruimd hebben, kunnen we spreekwoordelijk gezien tot half maart in winterslaap. - Foto: Roel Dijkstra
Als we de oude teelt geruimd hebben, kunnen we spreekwoordelijk gezien tot half maart in winterslaap. - Foto: Roel Dijkstra

De teelt is ten einde, de laatste courgettes zijn geoogst. Gelukkig hebben we een warme en zonnige herfst gehad, al mag je daar tegenwoordig volgens de klimaatdrammers niet blij mee zijn. Dit mooie najaar zorgde voor een goede productie en mooie kwaliteit, zonder 1 kuub gas te gebruiken.

Nadat we de oude teelt geruimd hebben, kunnen we spreekwoordelijk gezien tot half maart in winterslaap. Of onze regering moet met zo’n prijsplafond voor gas komen, zodat het enigszins rendabel is om begin februari te starten onder dubbel scherm. Zelf geloof ik daar niet in. De regering en de Tweede Kamer zijn meer met zichzelf en elkaar bezig dan met het besturen van ons land.

Aardgasreductie van 92%

Het enige concrete vanuit de overheid is tot nu toe wat energiekostencompensatie voor de huishoudens. Waar ze wel veel energie in steken, is in de commercials met het advies de thermostaat van woonkamer te verlagen en kort, koud of niet te douchen. Dat spaart klimaat en energie. Wat dat betreft is ons bedrijf kampioen energiebesparing met een halvering van het elektraverbruik en een aardgasreductie van 92%. Weliswaar niet vrijwillig, maar toch. Dat moet wel leiden tot een topnotering in de Hillenraad 100 volgend jaar.

Je mag het niet hardop zeggen, maar stiekem hoop ik op een voorjaar dat half februari van start gaat. Want dan zal de klussenlijst, die nu al klaarligt, wel afgewerkt zijn. Hoewel ik de indruk krijg dat mijn vrouw er steeds meer bijschrijft. Die zit waarschijnlijk niet te wachten op een tuinder die vanaf half januari met een chagrijnig gezicht vanuit de woonkamer naar buiten zit te kijken of het al voorjaar wordt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer