Doorgaan naar artikel

Onrust in mijn kop doorbreken

Er zijn van die dagen en nachten dat het maar niet rustig wil worden in mijn hoofd. Ik blijf puzzelen en zoeken, wordt onrustig en prikkelbaar. Ik kom er niet uit, u herkent het vast wel.

Vooral ’s nachts kunnen gedachten een loopje met je nemen. Als je dan in slaap valt en wakker wordt valt het allemaal best mee. Het heeft je echter wel nachtrust gekost en energie voor de nieuwe dag. Wat doe je eraan?

Als het af en toe gebeurt, is er niets aan de hand. Duurt het meerdere dagen achtereen dan moet er echt iets gebeuren. Het is mooi als je de oorzaak kunt oplossen, maar dat is het vaak niet. Dan komt er weer iets anders boven drijven waar je mee blijft worstelen.

Patroon doorbreken

Midden in de nacht je bed uitgaan. Lijstje maken van de dingen die je bezighouden kan werken. Of achter de computer kruipen en die noodzakelijke werkzaamheden afronden. Bij mij wil dit weleens helpen. Wat mij écht helpt is de hardloopschoenen aantrekken, de fiets uit de schuur halen of het paard opzadelen. Dan gewoon je blik op oneindig en zien dat je in de flow komt. Dit werkt voor mij geestverruimend. De dopamine die dan loskomt biedt nieuwe ruimte. Juist als het druk is, krijg ik de neiging om die tijd niet te pakken en merk ik dat ik vastloop. Dit patroon moet doorbroken worden.

We leven nu in de veertigdagentijd voor Pasen en gelijktijdig Ramadan. Veel mensen vasten. Door te vasten denken mensen ontvankelijker te worden voor de boodschap van Gods liefde. Het is een van de belangrijkste vormen van boetvaardigheid in de katholieke kerk, maar ook in de Islam.

Mobiel wegleggen, alcohol laten staan, geen auto gebruiken, uurtje niets doen per dag

Lichaam en geest reinigen

Met allerlei nieuwe vormen van zingeving, komen er ook modernere manieren van vasten naast het traditionele vasten. Mobiel wegleggen, alcohol laten staan, geen auto gebruiken, uurtje niets doen per dag. Allemaal moderne varianten voor een geestelijke en lichamelijke reset. Ik kan zeggen: het werkt. De dagelijkse routine doorbreken. Het net even anders doen en volhouden. Dat geeft weer voldoening. Het is al een oud gebruik om het lichaam en de geest te reinigen. Daarna volgt de beloning met bijvoorbeeld een heerlijke maaltijd in goed gezelschap.

Welk patroon zou jij willen doorbreken? Maak met jezelf een afspraak en vraag iemand je erop te challengen. Als iemand anders je er op aan mag spreken, hou je het namelijk langer vol is gebleken. Je kunt het ook samen met je partner, collega of vriend(in) doen. Het is niet moeilijk, gewoon een kwestie van doen, ook jij kan het. En dat kan ook ná Pasen. Vast je mee?

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin