Doorgaan naar artikel

Onkruidbestrijdingsproef legt verschillen bloot

Afbeelding

“Bijna alle middelen geven gewasschade. Vervolgens is het de vraag hoe de teelt zich verder gaat ontwikkelen.” Dit concludeerde onderzoeker Marian Vlaswinkel van PPO Westmaas afgelopen woensdag na een kijkrondje over de onkruidbestrijdingsproef die deel uitmaakt van ‘Spruitkoolboulevard 2014’.

De echte kijkdag is pas op 15 november, maar nu al konden telers een eerste indruk krijgen van de verschillende onderwerpen in het onderzoek.

Aan belangstelling ontbrak het niet, waarschijnlijk in de hand gewerkt door het natte weer, waardoor werken op het veld tijdelijk niet mogelijk was. Naast onkruidbestrijding liggen er op de Spruitkoolboulevard proeven op het gebied van insecten- en schimmelbestrijding. Over deze twee laatste onderwerpen valt in deze fase nog weinig te ontdekken, behalve dat opviel dat flink moeite gedaan moet worden om te voorkomen dat het gewas kopje onder gaat door wildvraat.

Op het proefperceel geeft melde de grootste druk. Devrinol komt dan iets minder tot zijn recht, omdat dit nieuwe middel vooral een goede aanvulling kan zijn tegen perzikkruid.

“Devrinol lijkt in deze fase wel wat gewasdrukking te geven”, aldus Vlaswinkel aan de hand van de objecten 4 en 5, daarbij kijkend naar gewasstand en de fytotoxiciteit (= gewasreactie). “Al lijkt het gewas er redelijk doorheen te groeien.” Butisan S gaf eveneens wat reactie, net als Lontrel + Lentagran. De laatste onkruidbestrijding volgt op dinsdag 10 juni.

[([002_boerderij-image-1538093.jpeg]:inzetgroot)]

Spuitschema onkruidbestrijding Spruitkoolboulevard

Beheer
WP Admin