Doorgaan naar artikel

Onkruidbestrijding opkweek preiplanten loopt vast

Onkruidbestrijding in gezaaide prei is een groot knelpunt zonder Chloor IPC, Bromotril en Lentagran.

Deze maand loopt de toelating van Chloor IPC in gezaaide prei ten einde. Vanaf september 2021 zijn ook de toelatingen Bromotril en Lentagran in gezaaide prei ingetrokken. Dat betekent dat deze middelen dan ook niet meer zijn toegelaten in de opkweek van preiplanten. Volgens Plantum kan dit voor de opkweek van preiplanten in Nederland de genadeslag zijn.

Risico inspoeling bodemherbiciden

Het verdwijnen van Lentagran in de opkweek van preiplanten houdt in dat er geen enkel contactherbicide meer beschikbaar is voor de preiplantenteelt. Daardoor worden plantenkwekers afhankelijk van alleen nog bodemherbiciden. Dat maakt de opkweek riskant. Preiplantjes wortelen ondiep en traag, waardoor na een flinke regenbui, gevaar voor inspoeling van die bodemherbiciden ontstaat.

Mechanische onkruidbestrijding vrijwel onmogelijk

Mechanische onkruidbestrijding is in preiplantenteelt zo goed als onmogelijk omdat prei na zaaien traag groeit, waardoor veel onkruid al snel te groot is voordat schoffelen mogelijk is. Daarnaast staan de rijtjes zeer dicht op elkaar. Door het ondiep wortelen is de kans op beschadiging van de wortels is groot.

€ 60.000 zaad per hectare

Opkweek van preiplanten is een dure teelt, waar alleen al voor ruim € 60.000 per hectare aan zaad de grond in gaat. Daarbij stelt deze teelt hoge eisen aan de grond. Stevig investeren in de grond en vervolgens meerdere jaren op dat zelfde perceel preiplanten telen, is daarom noodzakelijk, geeft Platum aan. In de koepelklankbordgroep bijeenkomst van het BO-programma groene gewasbescherming heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het probleem onkruidbestrijding prei opkweek inmiddels erkend.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin