Doorgaan naar artikel

‘Onkruidbestrijding asperge vergt meer tijd en aandacht’

Bij Teboza in Helden werden op 23 juni de laatste asperges van het seizoen geoogst. “We stoppen standaard rond Sint-Jan met steken”, zegt Bert Peeters van het bedrijf. “Het gewas moet immers voldoende groeidagen krijgen.”

Peeters blikt volgens eigen zeggen terug op ‘een goed seizoen’. “Door de bank genomen was onze prijsvorming niet verkeerd. Ook de opbrengsten waren netjes; we haalden gemiddeld 9 tot 10 ton van 1 hectare. Daarnaast was de kwaliteit bijzonder goed en lag het percentage dikke stengels bovengemiddeld hoog. Een vroeg ras als Gijnlim gaf tot het laatste dikke stengels; normaal is dat alleen in de beginperiode aan de orde. Waardoor dit kwam? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee.”

Veel beregend

Na de oogst van de laatste asperges werden de bedden afgebouwd en werd waar nodig drijfmest opgebracht op percelen voor de gangbare teelt. “Dit najaar, als het loof ervan is, bemesten we de percelen indien nodig nog bij op basis van bodemmonsters.”

Gemiddeld hebben we 200 millimeter beregend

Ook werd er de afgelopen periode veel beregend, geeft Peeters op 29 juli aan. “Sinds we stopten met oogsten zijn we vier tot vijf keer met de haspel over de vroegste percelen gegaan. Gemiddeld hebben we hier 200 millimeter beregend. Op de meeste percelen stopt het beregenen nu ook. Bij onze nieuwe aanplant gaan we wel nog enkele weken door met beregenen.”

Aspergehaantje

Daarnaast zijn ziekten en plagen een voortdurend punt van aandacht. “Begin juli was het onder de duim houden van het aspergehaantje bijvoorbeeld een uitdaging. Toen was de druk wat dit betreft hoog. Maar door de droogte en hoge temperaturen is deze druk duidelijk omlaag gegaan. Waarschijnlijk zijn de eitjes verdroogd.”

Meer mechanische onkruidbestrijding

De onkruidbestrijding is volgens Peeters het meest prangende issue van dit moment. Vooral omdat de herbicide Lentagran vanaf dit jaar niet meer mag worden ingezet. “Met de herbiciden die nog wel zijn toegelaten, krijg je het onkruid er lastig onder. Vooral de zwarte nachtschade is niet kapot te krijgen. Daarom zetten we dit jaar veel meer in op mechanische onkruidbestrijding: onze twee smalspoortrekkers met frees c.q. cultivator met aanaardschijven rijden dit jaar continu. Dat was eerder niet nodig. Ook onze wieders moeten harder aanpoten. Kortom: de onkruidbestrijding vergt veel meer tijd en aandacht dan voorheen.”

Fris en fruitig

De Limburger wil desondanks positief eindigen. “Ondanks de extra inspanningen die nodig zijn om het onkruid onder controle te houden, staat het gewas er goed bij. Het groeit fris en fruitig.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Peeters

Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin