Doorgaan naar artikel

Onkruid wieden met een laserstraal

Het Amerikaanse Carbon Robotics introduceerde vorig jaar de autonoom rijdende LaserWeeder, die met laserstralen onkruid in groetengewassen doodt. Dit jaar komt er ook een versie die in de hefinrichting past.

De LaserWeeder werkt met CO2-lasers. Het autonoom werkende voortuig heeft een werkbreedte van 2 meter, passend bij de beddenteelt bij Amerikaanse groentetelers. De gedragen versie van de LaserWeeder is een drie-beds uitvoering. Deze haalt volgens de fabrikant een capaciteit van 0,8 hectare per uur en zou werken met een nauwkeurigheid op millimeterniveau. Voor 2022 staan er tien Amerikaanse groentetelers genoteerd om met een LaserWeeder aan het werk gaan. Daarmee het orderboek voor dit jaar meteen volledig gevuld.

Carbon Robotics in Seatle aan de Amerikaanse westkust en opgericht in 2018. De CO2-laser dateert al van 1964 en vindt onder andere toepassing in de medische wereld. Dit type laser werkt met een ontladingsbuis die is gevuld met een mengsel van kooldioxide, stikstof, waterstof en helium. Deze buis zendt infrarood licht uit, dat in de vorm van een laserstraal plantjes heel gericht kan doden.

Uniek is de LaserWeeder niet; ook andere bedrijven ontwikkelen laserwieders, zoals het uit Letland afkomstige Weedbot.

Achteraanzicht van de LaserWeeder. Foto: Carbon Robotics

Achteraanzicht van de LaserWeeder. Foto: Carbon Robotics

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martin Smits

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin