Doorgaan naar artikel

Onkruid bestrijden met algoritmes en camera‘s

De EcoRobotix ARA spotsprayer. Een onkruidbestrijdingsrobot die met camera’s en op kunstmatige intelligentie gebaseerde algoritmes onkruiden detecteert en gericht bestrijdt. Aandacht is er volop voor de veelbelovende bestrijdingswijze, maar de combinatie met autonome veldrobots lijkt gebruikers af te schrikken. Daarom introduceren robotfabrikanten deze onkruidbestrijdingstechniek op gedragen machines. - Foto: René Koerhuis premium

De EcoRobotix ARA spotsprayer. Een onkruidbestrijdingsrobot die met camera’s en op kunstmatige intelligentie gebaseerde algoritmes onkruiden detecteert en gericht bestrijdt. Aandacht is er volop voor de veelbelovende bestrijdingswijze, maar de combinatie met autonome veldrobots lijkt gebruikers af te schrikken. Daarom introduceren robotfabrikanten deze onkruidbestrijdingstechniek op gedragen machines. - Foto: René Koerhuis

Steeds meer fabrikanten brengen driepuntsmachines op de markt die met behulp van camera’s en algoritmes onkruiden detecteren en gericht bestrijden. Met schoffels of tanden, chemisch, maar ook met laser. De makers zijn veelal Amerikaanse start-ups zonder historie in onkruidbestrijding, maar ook bekende bedrijven doen mee. Een kort overzicht.

Carbon Robotics, Ecorobotix en Stout. Zomaar drie voorbeelden van jonge, specialistische bedrijven, start-ups. Enkele jaren geleden bestonden ze nog niet, en nu staan ze volop in de belangstelling. De eerste twee pionierden met onkruidbestrijdingsrobots die met camera’s en op kunstmatige intelligentie gebaseerde algoritmes onkruiden detecteren en gericht bestrijden. Vaak zelfs onkruidplantje voor onkruidplantje, en mechanisch, chemisch of met laserstralen.

Aandacht was er volop voor de veelbelovende bestrijdingswijze. De combinatie met autonome veldrobots leek gebruikers echter af te schrikken.

Onkruidbestrijdingstechniek op gedragen machines

Daarom introduceerden de robotfabrikanten, net als overigens het Amerikaanse FarmWise, hun onkruidbestrijdingstechniek op gedragen machines. Het Zwitserse Ecorobotix doet dat al wat langer. Carbon Robotics (ook uit de VS) en FarmWise kwamen er afgelopen jaar in gelimiteerde aantallen mee op de Amerikaanse markt. Stout (VS) is opgericht in 2019 en produceert sinds 2020 een in-row schoffelmachine met onkruiddetectie. Dan zijn er nog Verdant Robotics (weer uit de VS) en WeedBot (Letland).

Laten we vooral ook Steketee niet vergeten, dat al geruime tijd de IC-Weeder AI op de markt brengt. Die machine detecteert overigens niet de onkruiden maar cultuurplanten. De algoritmes daarvoor ontwikkelde het bedrijf samen met Wageningen University & Research.

Delen

Image
Rene Koerhuis

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin