Doorgaan naar artikel

Ongunstig weer drukte Duitse fruitproductie in 2021

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

De fruitproductie in Duitsland is in 2021 lager uitgevallen dan in de meeste 10 voorgaande jaren. Voornaamste oorzaken waren vorst in het voorjaar en ongunstig weer in de zomer. Van alle fruitsoorten heeft appel veruit het grootste aandeel.

Procentueel gezien is in Duitsland de appelproductie veruit het grootst (76,9%), op afstand gevolgd door aardbeien (10,2%). Samen met overige fruitsoorten kwam de productie hiervan in 2021 uit op 1,26 miljoen ton.

Kersen

In de voorbije tien jaar was de productie hoger, uitgezonderd 2013 en in 2017, toen met ‘slechts’ 0,85 miljoen toen, In 2020 kwam de productie uit op 1,33 miljoen ton. Zo zagen de kersentelers zich geconfronteerd met een zeer matige start van de oogst, waardoor er ruimte kwam voor goedkope kersen uit Turkije. Veel blauwe bessen kwamen uit Polen, Servië en Roemenië, voor pruimen waren er kansen voor product uit Servië en Moldavië.

Tekst gaat door onder de foto

Vorstbestrijding in kersen. Alles wat warmte geeft, is goed. - Foto: Joost Stallen

Vorstbestrijding in kersen. Alles wat warmte geeft, is goed. – Foto: Joost Stallen

Fruitproductie lager in heel Europa

Het Duitse onderzoeksbureau AMI schat in dat de fruitproductie in Duitsland in 2021 zo’n 6% is achtergebleven ten opzichte van een jaar eerder. Voor de hele EU bleef de productie met zo’n 5% achter in vergelijking met 2021 en met 7% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Dit trof belangrijke vooral fruitsoorten als citrus, peer, steenfruit, kiwi’s en tafeldruiven.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin