Ik ben onlangs op bezoek geweest bij een Poolse collega-aspergeteler. Dat het speelveld rond gewasbescherming en bemesting in de Europese Unie niet overal hetzelfde is, dat wist ik natuurlijk al. Toch kwam er bij mij een gevoel van boosheid naar boven toen ik daar in Polen nog eens van nabij mee werd geconfronteerd. Wat wil het geval?
Het viel mij op dat de aspergepercelen van mijn Poolse collega er qua onkruid brandschoon bij stonden. Wat bleek? Alle herbiciden die wij al lang niet meer mogen gebruiken, hebben in Polen nog steeds een wettelijke toelating. Geen wonder dat je dan met drie tot vier bespuitingen het onkruid de baas bent!
Kunstmest strooien en drijfjacht
Ook op het gebied van bemesting bleken er in Polen geen beperkende maatregelen te zijn. Ze hebben de beschikking over dezelfde soorten kunstmest die wij tot onze beschikking hebben en – opvallend – de prijs is ook ongeveer hetzelfde. Kunstmest is voor Poolse begrippen dus duur, maar dat is dan ook de enige belemmering om het strooien enigszins te beperken. Hoezo gelijk speelveld voor alle telers binnen Europa?
Ook wild vormde trouwens op de Poolse aspergevelden geen enkel probleem. Voor de week na mijn bezoek was er een drijfjacht georganiseerd. Dan wordt op alle wildsoorten geschoten die de jagers in hun vizier krijgen …
Van certificeringseisen had mijn Poolse collega nog nooit gehoord
Mijn Poolse collega levert aan handelsbedrijven en is lid van een coöperatie. Beide afzetkanalen exporteren zijn asperges naar onder andere Duitsland. Bij mijn vraag of zijn asperge dan ook aan certificeringseisen moest voldoen, keek hij mij verbaasd aan. Er waren in Polen helemaal geen certificeringseisen, alleen de wettelijke eisen waaraan hij netjes voldeed. Duitse supermarkten accepteren het dus kennelijk dat er niet-gecertificeerde producten uit het buitenland in hun winkelschappen liggen.
In de Nederlandse schappen?
Ik besprak dit na thuiskomst met mijn contactpersoon bij een Nederlandse supermarkt. Hij stond ervan te kijken. Wel gaf hij aan dat Nederlandse supermarkten soms ook niet-gecertificeerd product accepteren. Dat is dan onder omstandigheden waarin sprake is van een grote schaarste tot het niet beschikbaar zijn van gecertificeerd product. Alleen, dan moet op de verpakking wel vermeld staan dat het betreffende product niet gecertificeerd is en het land van herkomst moet erop staan.
In Nederland zullen geen Poolse asperges in de winkelschappen komen te liggen, maar in Duitsland kan het een concurrent zijn. Hoezo gelijk speelveld?