Doorgaan naar artikel

Ongedierte aanpakken met bestrijdingsmiddelen, dit zijn de (nieuwe) regels

Foto: Canva

Foto: Canva

De regels rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren veranderen vanaf 1 januari 2023. Het bestrijden met chemische middelen mag alleen als je in het bezit bent van een IPM-certificaat.

Om rodenticiden, het meest gebruikte gif tegen ongedierte, toe te mogen passen gelden per 1 januari 2023 strengere eisen. Voor gebruik van rodenticiden is een certificaat vereist. Het gaat hierbij om gebruik van vrijwel alle rodenticiden binnenshuis. In het verleden was voor gebruik in de open lucht al een certificering nodig.

Bestrijdingsmiddelen ongedierte zijn giftig

De reden voor deze maatregel is dat de bestrijdingsmiddelen op basis van anticoagulantia (bloedverdunners) extreem giftig zijn, en als doorvergiftiging naar vogels, roofvogels en huisdieren kunnen gaan. Daarnaast zijn de stoffen (zeer) moeilijk afbreekbaar en bestaat er een kans op resistentie.

Het gebruik van rodenticiden vanaf begin 2023 wordt strafbaar zonder bedrijfscertificaat IPM-Knaagdierbeheersing en licentie IPM-KBA (Instituut Plaagdiermanagement; Knaagdierbeheersing Agrarische Bedrijven). De huidige KBA en KBA-GB licenties zijn niet meer voldoende.

De oude verpakkingen, waarop de nieuwe regels nog niet staan, mogen alleen aan particulieren gedurende een overgangstermijn nog verkocht worden tot 29 juni 2023 en gebruikt tot 26 december 2023.

Lees verder onder het kader

Minder bestrijdingsmiddelen in het milieu

Klaas-Willem Kik van het bedrijf Kik ongediertebestrijding, heeft een certificaat en kijkt hier positief tegenaan. “Het gebruik wordt als een noodzaak gezien. Het wordt serieus opgepakt om te zorgen dat er minder pesticiden in het milieu komen.”

De NVPB, de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven, geeft aan dat er een uitbreiding plaatsvindt van het huidige IPM certificeringssysteem. De certificaten worden aangepast waardoor de eisen nu toenemen. Kik: “Het uitgangspunt is dat je als professional zelf kan beslissen of je een middel inzet, het vergt een investering, maar de bedrijven die we vertegenwoordigen zien het als een goede zaak dat zij het nog wel mogen.”

Aanvraag certificatie aanpak ongedierte

Volgens LTO Nederland doen de meeste telers het bestrijden zelf, als ze rodenticiden toepassen voor bestrijding. Dit geldt alleen voor binnen, want buiten mocht het al langer niet meer met certificaat.

Nu ook het gebruik bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte binnen niet meer mag zonder certificaat, zul je als teler een gecertificeerd bestrijdingsbedrijf moeten benaderen of zelf het certificaat moeten halen. Op de website van de stichting KPMB (Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven) kun je gecertificeerde bedrijven vinden. Het inschakelen van een professioneel bedrijf kan oplopen van € 85 tot € 160 per bezoek.

Goede reden voor gebruik biociden tegen ongedierte

Klaas-Willem Kik merkt dat nu ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor binnen gebruik verboden wordt, het belangrijk is dat er een goede samenwerking is tussen teler en ongediertebestrijder. “We gaan eerst samen in overleg kijken hoe we op een andere, creatieve, manier het probleem kunnen oplossen en als laatste redmiddel zetten we biociden in. Er moet voor het gebruik wel echt een reden zijn.”

Voor bedrijven die rodenticiden willen blijven inzetten, is het per 1 januari 2023 verplicht om zich te certificeren volgens de meest recente versie van het Certificatieschema IPM-Knaagdierbeheersing, en het personeel aanvullend te scholen. De aanvullende opleiding IPM-KBA is hiervoor nodig.

Kosten certificering knaagdierbestrijding

Er worden nu al cursussen gegeven. Deze duren 1 à 2 dagdelen, inclusief een examen. De licentie geldt dan voor 5 jaar. De kosten hiervoor variëren van € 200 tot € 300. Om de licentie hierna te vernieuwen dien je kennisbijeenkomsten te volgen. De kosten van de jaarlijkse audits (certificering) zijn circa € 500 tot 700.

Daarnaast geeft de NVPB aan dat de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, volgend jaar meer aandacht gaat besteden aan het deel buitenlandbouw, leefomgeving en transport. Ook tijdens de regelmatige inspecties zal dit een onderwerp zijn waarop de inspecteurs controleren.

Lees ook: Aanscherpingen gebruik middelen tegen ratten en muizen

Beheer
WP Admin