Doorgaan naar artikel

Ondiepe aardwarmte duurder dan gasstook

Alleen in speciale omstandigheden kan ondiepe aardwarmte van een diepte van 500 meter de huidige warmtekosten van gas (29 cent per kuub) benaderen.

Dat blijkt uit onderzoek van een drietal organisaties waaronder DLV, mede in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Ondiepe geothermie is op dit moment dus voor de meeste bedrijven geen interessante optie, maar bedrijven met elementen van het Nieuwe Telen die bovendien durven besparen op bemesten met CO2 en veel uren laagwaardige warmte produceren kunnen mogelijk voordeel halen uit ondiepe geothermie. Wel blijft ook met ondiepe geothermie onzekerheid bestaan over bijvangst van olie en gas en zijn wellicht extra investeringen nodig.

Overheidsregelingen kunnen een investering in ondiepe geothermie ook interessanter maken. De toepassing van ondiepe geothermie komt in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid investeringen in duurzame/besparende energiemaatregelen ondersteunt. Van de investeringskosten in energiemaatregelen kan 41,5% worden afgetrokken van de fiscale winst.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin