Onderzoek winterteelt onder led met F1-aardbeiras Delizzimo

18-12-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: ABZ
Foto: ABZ

ABZ Seeds in Andijk en proeftuin Zwaagdijk onderzoeken de teeltmogelijkheden met het ABZ-ras Delizzimo onder ledlicht. Een doel is de productie van 10 kilo klasse I-aardbeien per vierkante meter in de periode november tot en met maart. Half december ligt de productie op 2,5 kilo klasse I per vierkante meter.

De planten van het ras Delizzimo (een F1-hybride ras) komen van zaden die begin juli zijn gezaaid. Ze staan in de kas met 6 stuks per vierkante meter onder een combinatie van Son-T en led met een totale lichtsterkte van 200 micromol. Deze lichtsterkte wordt dagelijks 14 uur aangehouden, aangevuld met 4 uur stuurlicht uit ledlampen. Dat brengt de totale daglengte op 18 uur. “Zoals we het nu bekijken, is dat optimaal”, aldus ABZ-directeur Gé Bentvelsen.

Teeltconcept

De oogst en de smaak worden vergeleken met die van een gangbare teelt. “Het doel is de ontwikkeling van een teeltconcept waarmee we winteraardbeien kunnen telen die net zo zoet zijn als in de zomer, tegen een marktconforme kostprijs”, licht Bentvelsen toe. “Zo mogelijk uitsluitend met gebruikmaking van ledlicht”. Uit energetisch oogpunt is dat het gunstigst.

Dat in het lopend onderzoek gewerkt wordt met een combinatie van led en Son-T, vloeit voort uit een eerdere winterproeven met Delizzimo met uitsluitend ledlicht. De verhouding licht/warmte bleek (nog) niet goed.

Subsidie van provincie Noord-Holland

Het onderzoek in Zwaagdijk wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland. Het ras Delizzimo wordt ook geteeld bij Brookberries in Venlo, deze productieteelt fungeert ook als een referentie voor de teelt in Zwaagdijk.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer