Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar regenkap voor appelteelt

Langjarig onderzoek in Wageningen naar nieuwe teeltsystemen draait bij appel onder meer om teelt onder kappen.

Dat stelt ecoloog Bert Lotz van Wageningen University & Research. Hij coördineert het net gestarte onderzoek naar nieuwe duurzame teelten voor aardappel, appel, aardbei en lelie. Het ministerie van landbouw trekt er volgens NRC € 6 miljoen voor uit.

Bij appel wordt volgens Lotz onder meer gedacht aan overkapping die dicht kan bij regen en bij droog weer open staat. Daarmee wordt de schimmeldruk verlaagd in de bomen. “Die gedijt in vocht. En je voorkomt er ook hagelschade mee.”

Meerprijs nodig

NRC zette in het verhaal Weg van het gif de jongste ontwikkelingen rond middelen op een rij. De overgang van Milieukeur naar het verplichte On the Way to PlanetProof is een van de ontwikkelingen die tuinders dwingen tot verduurzaming, maar vraagt ook om een meerprijs om te investeren. NRC haalt het Planbureau voor de Leefomgeving aan. Dat bureau onderzoekt nu of de geïntegreerde gewasbescherming aan een opmars bezig is.

Voorsprong kasteelt

Volgens Wageningse onderzoekers is de geïntegreerde gewasbescherming in Nederland vooral bij glasgroenten aangeslagen, maar de beschermde teelt op substraat heeft daaraan vooral bijgedragen. Wageningse onderzoekers wijzen erop dat nieuwe plagen altijd middelengebruik zullen blijven vragen, zoals bij roestmijt in tomaten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin