Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar inkoop biologisch voor scholen

Foto: Canva

Foto: Canva

Om de vraag naar biologische producten te verhogen, onderzoekt het kabinet de inkoop van biologische producten voor scholen en overheden.

Het kabinet gaat een nationale strategie voor biologische productie en consumptie opstellen en zal hier direct mee aan de slag gaan. Aanleiding zijn de Europese plannen voor groei van de biologische producten en consumptie in 2030. Als concrete stappen noemt Nederland het onderzoek naar biologische inkoop. Dat blijkt een Kamerbrief van Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse Zaken.

PlanetProof

Nu sluit het inkoopbeleid van de overheid nog aan bij meerdere duurzaamheidskeurmerken, waaronder PlanetProof. Ook het Schoolfruitprogramma is niet op biologische inkoop gericht op dit moment. Nederland oordeelt over de verduurzamingskenmerken PlanetProof en biologisch ook niet verschillend. Beide zijn in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal als topkeurmerk beoordeeld. Of Nederland inkoop van gangbare producten zal uitsluiten bij overheidsinkoop of schoolfruitprogramma’s is niet duidelijk uit de brief. Nu ziet het kabinet biologisch als één van de mogelijkheden om te verduurzamen, stelt het nadrukkelijk. Ook in het nieuwe Omschakelprogramma Duurzame Landbouw kunnen telers steun krijgen voor omschakeling, maar is dat niet alleen voor verduurzaming via biologisch.

Steun op grote lijnen

Nederland steunt het Europees beleid voor ontwikkeling van de biologische sector dan ook op grote lijnen. Wel dringt Nederland aan bij Europa om ontwikkelingen te steunen die de productie van biologisch laat groeien, bijvoorbeeld op gebied van innovatie. Verder is Nederland geen voorstander van het oormerken van innovatiegelden voor de biologische sector. De werkgroep vindt dat de tuin- en landbouwsector zelf moet zorgen dat de productie niet te hard stijgt en zo het verdienmodel verslechtert.

Beheer
WP Admin