Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar herkomstfraude asperges

Image

De Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen gebruikt innovatief isotopenonderzoek om de herkomst van asperges uit de eigen regio te onderzoeken.

Jaarlijks nemen onderzoekers daarvoor een steekproef asperges met het regionaal keurmerk op weekmarkten, in winkels en boerderijwinkels. In de afgelopen jaren werden daarbij minder fraudegevallen gevonden dan voorheen, stelt het milieuministerie van Noordrijn Westfalen.

In de periode 2006 tot en met 2009 bleken vier partijen een valse herkomstaanduiding te dragen en waren vier partijen ‘verdacht’ en uit het buitenland (mogelijk Nederlands). De vondsten nemen nu af. Vorig jaar werd van geen van de circa vijftig onderzochte partijen de herkomst onjuist.

Het labortatorium Chemische und Veterinäruntersuchungsamt Münsterland-Emscher-Lippe (CVUA-MEL) onderzoekt de asperges op waterstof-, zuurstof- en stikstofpatronen om zo te bepalen in wat voor grond de asperges zijn geteeld. Dat kan tot een herkomstbepaling leiden.

Meer landen zijn gaan werken met deze methode, waaronder Engeland. In Nederland vindt via officiële onderzoeken van KCB of NVWA geen structureel herkomstonderzoek plaats met deze nieuwe techniek. NAK Tuinbouw heeft de techniek wel ‘in huis’ om zo nodig herkomst van plantmateriaal te onderzoeken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin