Doorgaan naar artikel

Onderzoek: in 2025 zijn 30% van de middelen ‘groen’

De brancheorganisaties Artemis en CropLife NL verwachten dat in 2025 rond 30% van de gewasbeschermingsmiddelen in de Nederlandse land- en tuinbouw ‘groen’ zijn.

Dat blijkt uit de berekeningen van de Graadmeter Groene Gewasbescherming. Als diverse stimuleringsmaatregelen worden ingezet, kan het percentage zelfs aanzienlijk hoger uitvallen, zo denken de organisaties.

Artemis is de belangenvereniging van producenten en distributeurs van biologische bestrijders en bestuivers, gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en biostimulanten. CropLife NL behartigt belangen van bedrijven die chemische & biologische gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelen voor de Nederlandse markt.

Graadmeter Groene Gewasbescherming

Voor de berekening hebben Artemis en CropLife NL de afzetgegevens van groene middelen samengevoegd en ingevuld in de Graadmeter Groene Gewasbescherming. Het aandeel groene middelen steeg van 13% in 2015 naar ruim 20% in 2020 en als de trend doorzet stijgt het aandeel naar bijna 30% in 2025.

In de Graadmeter Groene Gewasbescherming zijn de afzetgegevens van drie categorieën verwerkt:

  1. gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (micro-organismen, virussen, plantenextracten, feromonen);

  2. gewasbeschermingsmiddelen voor toepassing in de biologische teelt;

  3. toegelaten laagrisicomiddelen.

De afzet in een van de categorieën telt maar één keer mee.

Toelatingseisen ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen

Artemis en CropLife NL verwachten dat de afzet van groene middelen in 2025 kan uitstijgen boven de 30% als de beoordelingscapaciteit toeneemt en de toelatingseisen beter worden toegesneden op de aard van deze producten. Beide organisaties geven aan dat in de landbouw veel aandacht is voor geïntegreerde gewasbescherming en dat de vraag naar groene middelen toeneemt. Ook zien ze een grotere vraag naar nieuwe technologieën en biologische bestrijders.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luuk Meijering

redacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin