Doorgaan naar artikel

‘Onderste blad voor eerste keer knippen’

Bij tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant) is cherrytrospruimtomaat Sunstream met 16.500 m2 weer het hoofdras.

Op 8.000 m2 staat dit jaar voor het eerst de trospruimtomaat Sweetelle. “Omdat we de trostomaten zelf verpakken, zien daar veel voordelen in”, zegt Janus Kanters, tomatenteler in Haarsteeg (Brabant).

Op 2 januari zijn de tomaten naast het plantgat op de steenwolmat gezet. Na 3 weken zijn ze op het plantgat gezet. “De matten stonden toen nog vol water en hebben we pas na 4 dagen, nadat de tomaten op het plantgat waren gezet, laten uitdraineren. Het voordeel hiervan is dat een enkele mat die nog niet helemaal met water was gevuld, door die paar druppelbeurten alsnog vol komt te staan. Dit geeft een betere aansluiting”, vertelt de tomatenteler.

Drie stengels is goed bevallen

De tomatenplanten zijn geënt op onderstam Maxifort. Sweetelle is getopt op 2 en Sunstream op 3 stengels. “Omdat dit ras moeilijk goede dieven geeft, wordt het lastig om het aantal stengels te verdubbelen. Daarom kiezen we voor een ‘3-kopper’, want dan hebben we in ieder geval 3 stengels. Het geeft wel iets meer groeivertraging, maar vorig jaar hebben we dit voor het eerst gedaan en dat is ons goed bevallen.” In week 8 komt er nog een stengel bij, zodat het totaal op 4 komt.

Bij Sweetelle met 2 stengels is in week 2 van iedere stengel de eerste kopdief aangehouden, zodat de plant nu 4 stengels heeft. “Half april willen we nog bij 1 op de 6 stengels een extra stengel erbij maken.”

Het gewas van Sunstream met 3 stengels en meer bladmassa neemt 25% meer water op dan Sweetelle

Gewas staat er mooi op

De matten zijn nu 25% ingeteerd en het gewicht van de steenwolmat (2 meter lengte) is van 31 kilo naar 24,5 gezakt. Voor het druppelen heeft de watergift een EC-waarde van 4,1 en een pH-waarde van 5,2. Vanaf week 5 gaat dat naar 3,8 EC.

In week 6 is er een monster van drainwater en blad genomen voor analyses van de elementen. Voor het bladmonster is zowel het oude onderste blad als het blad op 10 centimeter onder de kop bemonsterd. “Het gewas staat er mooi op. Wat wel behoorlijk opvalt, is dat het gewas van Sunstream met 3 stengels en meer bladmassa 25% meer water opneemt dan Sweetelle. De watergift is daarop aangepast.”

Nog geen minimumbuis nodig

Voor Sunstream houdt de tomatenteler van 19.00 tot 3.00 uur een nachttemperatuur van 10 graden Celsius aan. Vanaf 3.00 tot 6.00 uur wordt opgestookt naar 15 graden en daarna tot 9.00 uur naar 16,5 graden. Tussen 9.30 uur en 16.00 uur wordt opgebouwd naar 22 graden met een maximumbuis van 60 graden Celsius. Het beweegbaar scherm heeft, zodra het licht wordt, overdag een kiertje van 1 tot 2%. Bij zonnige weer gaat het scherm helemaal open.

Lees verder onder de foto

Sunstream minipruim. Bij Sunstream is de eerste tros iets verder in ontwikkeling. “Er hangen best wel mooie tomaatjes aan, zodat we in week 7 de trossen hebben kunnen punten op 10 vruchten. De trossen zijn bijzonder mooi.” – Foto: Gerard Boonekamp

Sunstream minipruim. Bij Sunstream is de eerste tros iets verder in ontwikkeling. “Er hangen best wel mooie tomaatjes aan, zodat we in week 7 de trossen hebben kunnen punten op 10 vruchten. De trossen zijn bijzonder mooi.” – Foto: Gerard Boonekamp

Bij Sweetelle is de nachttemperatuur tussen 20.00 en 2.00 uur 12,5 graden Celsius. Van 2.00 tot 6.00 uur gaat de temperatuur omhoog naar 15 graden en van 6.00 tot 9.00 uur verder omhoog naar 17 graden. Tussen 10.00 en 16.00 uur wordt met een maximumbuis van 65 graden opgestookt naar 24 graden Celsius kastemperatuur.

“Een minimumbuis staat er nog niet in, omdat het nog zo koud en donker weer is. Ook is er geen condens aan kasdek, zodat geen vocht hoeft te worden weggestookt. De buistemperatuur ligt automatisch hoger en is vanaf een uur of 4 in de ochtend tot 4 uur in de middag gemiddeld 45 graden Celsius.”

De trossen en de tomaatjes zijn bijzonder mooi

Tevreden over gewas- en trosontwikkeling

Vanaf half januari licht de etmaaltemperatuur tussen 14 en 15 graden Celsius. “Dit is relatief laag, maar gezien het donkere weer kan het niet anders. En ondanks het donkere weer van de afgelopen weken hebben we toch een goede plant staan, waar we tevreden over zijn.”

In de beide tomatenrassen bloeit de tweede tros. Bij Sunstream is de eerste tros iets verder in ontwikkeling. “Er hangen best wel mooie tomaatjes aan, zodat we in week 7 de trossen hebben kunnen punten op 10 vruchten. De trossen zijn bijzonder mooi.” De tomaatjes wegen de eerst 6 tot 7 trossen meestal 20 tot 25 gram.

Bij Sweetelle gaat de trosontwikkeling ook goed. Na de punten van de trossen op 25 stuks kunnen de tomaatjes uitgroeien tot 10 gram.

Preventieve inzet natuurlijke vijanden

Vanaf week 1 worden er wekelijks op het hele bedrijf 4 kokers Macrolophus (roofwants) uitgezet om alvast een populatie natuurlijke vijanden op te bouwen. Dit jaar is ook preventief Phytoseiulus persimilis (spintroofmijt) uitgezet. “Tot nu toe hebben we nog geen spint of galmijt gezien. Mocht er een aantasting komen dan hopen we het binnen de perken te kunnen houden. Afgelopen jaar vielen de aantastingen gelukkig mee, dus mogen we niet klagen. Mogelijk is de redelijk geïsoleerde ligging van ons bedrijf een voordeel.”

Blad knippen

In week 6 heeft de tomatenteler de onderste 3 tot 4 bladeren in plaats van afgebroken, afgeknipt met een schaartje. Na deze eerste ronde van afknippen wordt het blad de volgende keer weer gewoon afgebroken. “Het afknippen van het blad doen we voor het eerst, omdat we dan in de loop van het jaar minder last van opgroei zouden hebben. We gaan het zien.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin