Doorgaan naar artikel

‘Ondernemerschap ontbreekt nog wel eens’

Foto: ANP

Foto: ANP

Positief in het leven sta ik zeker en ook over ons agrarische bestaan ben ik zeer positief.

Toch vind ik het altijd weer lastig om in een column niet te kritisch of te negatief te zijn over bepaalde onderwerpen. Voor mijzelf noem ik dat scherp wezen op alles wat mij bezighoudt en dan gaat het niet altijd alleen over mijn werk.

Diverse interesses

Mijn interesses zijn zeer divers, van de mens tot veel sporten en van financiën tot aan de agrarische sector in het algemeen. Kritiek hebben in tijden van corona, daar hoef je geen moeite voor te doen. Je leest dagelijks in de kranten over bijna niets anders meer en ook de televisieprogramma’s lopen er van over. Maar ga er maar aan staan om het eventjes op te lossen, zo eenvoudig is het allemaal niet.

Ups en downs

Een pandemie zoals corona is er gelukkig niet ieder jaar en de gevolgen zijn enorm. Uit deze situatie raken, gaat niet vanzelf en gaat gepaard met ups en downs. Het is nou eenmaal inschatten van risico’s en nemen van maatregelen waarvan de effecten niet altijd op voorhand helemaal duidelijk zijn, want we hebben er geen ervaring mee.

Ondernemerschap ontbreekt soms

In de agrarische sector is volgens velen van alles aan de hand op gebied van bijvoorbeeld stikstof of gevolgen van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen, ofwel ‘gif’. Daar hebben we ondertussen wel veel ervaring mee, maar te vaak maken we toch weer dezelfde fouten door er niet op te reageren of niet de andere kant van het verhaal te vertellen. Boer of tuinder zijn, vraagt tegenwoordig ondernemerschap en daar ontbreekt het nog weleens aan.

Interesse voor sector wordt minder

De opvolging in de agrarische sector is een ander, maar wel logisch, probleem. Er wordt door de meeste bedrijven nou eenmaal veel te weinig verdiend. Alle eventuele opvolgers studeren en krijgen ook les in economie. Als je dat een beetje snapt, dan wordt de interesse in onze sector vanzelf minder.

Eventuele opvolgers studeren en krijgen ook les in economie. Als je dat een beetje snapt, dan wordt de interesse in onze sector vanzelf minder

Proteststem heeft geen zin

Begin maart komen de verkiezingen er weer aan. We krijgen dan allemaal weer de kans te gaan stemmen. Een proteststem heeft totaal geen zin, heren/dames, want dan gaat je stem wéér verloren. Voor onze sector is de komende vier jaar van groot belang, er staat veel te gebeuren. De aandacht voor het milieu gaat veel van ons eisen en het gaat ons heel veel geld en tijd kosten, én irritatie opleveren.

Zware kluif

Met Biden in Amerika en Timmermans in Europa wordt het een zware kluif. Met een van oudsher goede agrarische partij vind ik de keuze niet moeilijk, hoewel ik ook wel teleurgesteld ben geweest omdat Hoekstra niet bovenop een trekker is gaan staan.

Beheer
WP Admin