Doorgaan naar artikel

Ondernemers investeren recordbedrag in energie

De land- en tuinbouw is na de energiesector, de industrie en vervoer en opslag de vierde grote investeerder in energiebesparing en -verduurzaming. Met zijn allen vestigden ondernemers een investeringsrecord.

In 2023 meldden tuinders en boeren investeringen aan voor de Energieinvesteringsaftrek (EIA) ter waarde van €614 miljoen. Op een totaal van €4,4 miljard aan gemelde energieinvesteringen is dat zo’n 14%.

Die €4,4 miljard die alle Nederlandse ondernemers investeerden, was alweer 24% meer dan in 2022. Dat was ook al een topjaar met toen 61% meer dan in 2021. Vorig jaar werd het bedrag aan aftrek dat RVO dan ook flink overschreden: het kwam uit op €336 miljoen in plaats van de gebudgetteerde €249 miljoen.

Bij de EIA kun je 40% aftrekken van de vennootbelasting, of inkomstenbelasting afhankelijk van het soort bedrijf. Dat levert dus uiteindelijk ongeveer 10% netto op. Voor 2024 is de verwachting ietsje verhoogd, naar €259 miljoen. Door aanpassingen aan de Energielijst verwacht RVO iets minder meldingen dan in 2023.

Tuinbouw investeert vooral leds

De investeringen specifiek voor de tuinbouw gingen vooral naar ledlampen in de kassen. 341 bedrijven investeerden daar €257 miljoen aan. Op afstand volgen ontvochtigingsystemen ter waarde van €41,6 miljoen en energieschermen goed voor €33,9 miljoen. Daarnaast vroegen boeren en tuinders ook vaak EIA aan voor zonnepanelen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin