Doorgaan naar artikel

‘Onder controle houden insectendruk hoogste prioriteit’

Bij Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) is eind juni de buitenoogst van Chinese kool vol op stoom. Maar dat verliep in het begin wel met horten en stoten.

“De eerste buitenplanting konden we, door het koude en natte voorjaar, pas in de tweede helft van mei oogsten. Dat was enkele weken later dan gebruikelijk. En door het extreme voorjaarsweer was ook de groei achtergebleven en ontstond schot, aangezien het gewas behoorlijk wat stress had. Hierdoor konden we van deze eerste planting minder dan de helft oogsten. Dat was wel een tegenvaller”, aldus Van den Eertwegh op 29 juni.

Kritieke weersomstandigheden

Het geschetste probleem was alleen aan de orde bij de eerste planting; sindsdien is geen sprake meer van schot en kan zo’n negentig procent van het gewas worden geoogst. “Nu loopt het allemaal prima. Zowel de kwaliteit als de kilo’s zijn goed. Aanvankelijk oogstten we het ras Manoko, daarna switchten we naar Bruce. Deze hadden we vorig jaar in de kas staan en nu voor het eerst in de buitenteelt. Dat ras heeft weliswaar wat extra groeidagen nodig, maar is zeer tolerant tegen schot en inwendig bruin. Dat was dit seizoen een groot voordeel, zeker tijdens de hoge temperaren in juni. Dat soort weersomstandigheden zijn zeer kritiek voor Chinese kool en dan kunnen al snel gewasproblemen ontstaan. Maar dat was nu niet aan de orde; ik denk dat Bruce ons er doorheen heeft geholpen.” Inmiddels zijn alle Bruce-plantingen weg en zijn ze bezig met de oogst van Meriko. Daarnaast gaat tot de derde week van augustus nog iedere week een nieuwe planting de grond in.

Acceptabele prijzen

De teler, die levert aan ZON fruit & vegetables, is niet ontevreden over de prijzen van de Chinese kool, geeft hij op 29 juni aan. “Deze zijn op een acceptabel niveau en ook nog eens vrij constant. Wanneer je teeltproblemen kunt voorkomen en rond de negentig procent kunt oogsten, kun je het hier prima voor doen.”

Insectendruk indammen

Het indammen van de insectendruk is momenteel het belangrijkste aandachtspunt. “Dat is bijna altijd zo in deze periode, rond de langste dag. Er is voldoende instraling, temperatuur en vocht en daar gedijen koolvliegen, bladluizen en rupsen perfect bij. Het is een behoorlijk uitdaging om dit onder controle te houden, zeker omdat Chinese kool supersnel groeit en een middel snel is uitgewerkt. We spuiten met Batavia, Karate Zeon en Tracer. We proberen de spuitinterval zo kort mogelijk te houden: elke vijf à zes dagen. Je moet dan wel goed opletten dat je niet in de knel komt met de MRL’s.”

Met name de druk van de melige koolluis en de groene perzikluis baart Van den Eertwegh zorgen. “En hiertegen kunnen we alleen Batavia en Karate Zeon inzetten, waarbij de werkingstijd erg kort is. Het is echt goed opletten en meteen ingrijpen als je een luisje ziet. Ik hoop dat we het op deze manier nog een dag of veertien kunnen volhouden. Dan wordt het makkelijker, omdat de dagen korter worden en het klimaat verandert. Maar op dit moment heeft het onder controle houden van de insectendruk absoluut hoogste prioriteit.”

Hollen of stilstaan

Al met al is de Limburger niet ontevreden over hoe het seizoen tot nu toe loopt. “Voor mij mag het zo doorgaan tot het einde van het seizoen. Feit is wel dat je dit jaar wederom merkt dat het klimaat extremer wordt. Tot 15 mei regende het vrijwel iedere dag en kon je niks, daarna kwam er wekenlang geen druppel regen. Het is tegenwoordig echt hollen of stilstaan.”

Auteur Ank van Lier

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin