Doorgaan naar artikel

Onbemande trekkers on tour

Vanaf half augustus maken maar liefst 10 NPPL-deelnemers in de loop van 7 weken kennis met de mogelijkheden en beperkingen van onbemande autonome trekkers. Samen met leverancier iQuus en WUR stelt NPPL daarvoor 2 omgebouwde standaardtrekkers beschikbaar.

Het idee speelt al een aantal jaren, maar de komende weken is het dan zover: 10 NPPL-deelnemers verspreid over heel Nederland gaan een onbemande trekker inzetten bij reguliere werkzaamheden op hun bedrijf. Van Noord-Holland tot Zeeuws-Vlaanderen en van Limburg via Flevoland tot Groningen testen verschillende akkerbouwers, bollentelers en melkveehouders waartoe de autonome Steyr Expert 4130 cvt en Massey Ferguson 7719 S Dyna VT in staat zijn.

Actuele vragen

Tijdens de tour zullen veel actuele vragen aan bod komen. Hoe eenvoudig is de bediening, het instellen en het opstarten? Kan iedereen er mee overweg? Kun je de trekker met elke machine en elk werktuig op pad sturen? Voor welke werkzaamheden is een onbemande trekker kansrijk en voor welke niet? Hoe beïnvloedt zo’n trekker arbeid, het werkplezier en het bedrijfsmanagement? Zitten de NPPL’ers straks meer op kantoor om werkzaamheden te plannen of komt er meer tijd vrij voor andere werkzaamheden?

Nederlandse techniek van iQuus

De tot onbemande autonome omgebouwde trekkers zijn van de merken Steyr Expert en MF 7719 S. Beide trekkers zijn standaard trekkers die door het Nederlandse bedrijf iQuus (tot dusver GPX Solutions genaamd) zijn uitgerust met hun iQuus Autonomy technologie. Met die set kan het bedrijf inmiddels verschillende merken en modellen trekkers ombouwen tot een trekker die zowel met bestuurder als zonder bestuurder werkzaamheden uit kan voeren. Die ombouwset bestaat uit een reguliere stuurautomaat inclusief RTK-gps systeem, voertuig- en werktuigcontrole en een zogeheten veiligheidspakket. In het kader ‘iQuus maakt bestaande trekkers autonoom’ staat de precieze omvang en technische specificaties van iQuus Autonomy.

Focus nog op veldrobots

Koen van Boheemen, onderzoeker Precisielandbouw & Agro Robotica bij Wageningen Universiteit & Research en zelf ook akkerbouwer, is enthousiast. Hij is een pleitbezorger van praktijkrijpe en -gerichte autonomie en heeft zich als NPPL-expert persoonlijk hard gemaakt voor de mogelijkheid om met een autonome trekker ervaring op te doen. “Wat we zien, zowel in de praktijk als binnen het NPPL-project, is dat veel boeren, telers en loonwerkers uitkijken naar veldrobots maar dat je er in de praktijk tegenaan loopt dat ze vaak maar één of een paar taken kunnen uitvoeren. Een flinke aanschafprijs maakt het dan lastig uit te rekenen. Voor de Nederlandse omstandigheden – gemiddeld een gering areaal en weinig draaiuren – kan het nog niet uit. Met een ombouwset zoals van iQuus kun je in principe elke standaard trekker autonoom maken. Dan behoud je én je gewone trekker én je kunt ’m zonder bestuurder laten werken. De kosten ervan zijn overzichtelijk, mede omdat veel moderne trekkers standaard af fabriek al veel componenten en software aan boord hebben voor automatisch én dus ook autonoom sturen. Voor mijn gevoel zitten we nu in een overgangsfase zoals we die ook zagen bij de introductie van RTK-gps en automatische stuursystemen. Derde partijen brengen ombouwsets op de markt waarna trekkerfabrikanten de techniek top down op hun productiemodellen introduceren. Ik denk dat dit ook gaat gebeuren met ombouwsets voor autonomie maar dan sneller. In Amerika en andere landen met grote arealen gebeurt al flink wat en de fabrikanten lijken zich nog niet zo op Europa en/of Nederland te richten. Het is super dat GPX wél een systeem heeft gericht op (West) Europa.’

‘Dit is waar NPPL om draait!’

Van Boheemen is niet alleen enthousiast over de techniek, hij is ook blij dat die van een Nederlands bedrijf met jaren ervaring komt. ‘iQuus (GPX Solutions) is begonnen met het autonoom maken van kleine trekkers in de fruitteelt. Daar hebben ze veel ervaring mee opgedaan in de Nederlandse praktijk die toch écht anders is dan elders. Hun oplossing voldoet aan de CE-normen en machinerichtlijn en er is veel aandacht besteed aan veiligheid. Dat zij nu hun nek uitsteken voor de akkerbouw, de bollenteelt en de melkveehouderij vind ik fantastisch. Het is super dat we nu gezamenlijk deze techniek bij verschillende NPPL-deelnemers kunnen testen en de positieve en verbeterpunten kunnen verzamelen.”

Online te volgen

Gedurende de tournee van beide trekkers delen de gebruikers hun verwachtingen en bevindingen op de NPPL-website. Wat levert het hen op? Wat verrast hen, maar ook wat valt tegen?

Bron: NPPL

Share this

Afbeelding
Rene Koerhuis

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin