Onbekend ‘virus’ in gele courgette

29-11-2018 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Bert Doelman
Foto: Bert Doelman

“Ik heb in 3 maanden meer kwaliteitsproblemen gezien dan in de 27 jaar hiervoor”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier.

“Gele courgette is teelttechnisch een ingewikkeld gewas”, aldus Doelman. Omdat het rendement in de herfstteelt van de gele meest beter is dan van de groene, had hij dit jaar driekwart van zijn kas (2 hectare) vol gezet met gele courgette. Door de droogte heeft hij slootwater in het bassin gepompt dat veel te warm werd. De kastemperatuur ging ruim boven 35 graden uit.

Erwinia laat sporen na in courgetteteelt

De gele courgette bleek veel kwetsbaarder dan de groene. De Erwinia-bacterie liet zijn sporen na. Aangetaste vruchten lieten pas vanaf de dag na de oogst bruine stipjes zien. Doelman heeft geprobeerd de aantasting tegen te gaan door continu waterstofperoxide mee te druppelen, dat ook gebruikt wordt tegen de bacterie die crazy roots veroorzaakt. Dat is redelijk gelukt. Toch kwam de totale productie 20% lager uit dan vorig jaar, terwijl de groene courgette wel het verwachte aantal stuks haalde.

Tast een nieuw virus de gele courgette aan?

Bovendien vond Doelman veel planten met witte koppen en vruchten met een groene gloed of groene kringen rond de kop. “Die zijn niet meer te verkopen.”

  • Andere vruchten hebben aan de kop een groene krans. - Foto's: Bert Doelman

    Andere vruchten hebben aan de kop een groene krans. – Foto’s: Bert Doelman

  • De bovenste bladeren van de aangetaste planten hebben een witte kleur.

    De bovenste bladeren van de aangetaste planten hebben een witte kleur.

  • Sommige vruchten hebben een groene gloed over de  lengte.

    Sommige vruchten hebben een groene gloed over de lengte.

De aantasting lijkt op een virus, maar tot nu toe heeft hij niet kunnen achterhalen welke dat zou moeten zijn. De symptomen lijken in ieder geval niet op ToLCNDV, de ‘New Delhi’-variant van het tomatenbladkrulvergelingsvirus dat in Spanje en Marokko op dit moment veel schade veroorzaakt in de courgetteteelt. Tot nu toe heeft hij de identiteit van de ziekte nog niet weten te achterhalen.

Lees ook de marktanalyse: Gele courgette onttrekt zich aan prijserosie

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer