Doorgaan naar artikel

Omzetgroei Hoogstraten door piek hoofdproducten

Coöperatie Hoogstraten boekte in 2017 een omzet van € 236 miljoen, een stijging van 6,4%, vooral bij aardbei en tomaat.

Met een volume van 32.000 ton aardbeien en de op een na hoogste middenprijs spreekt de afzetorganisatie over een goed seizoen. Daarin is ook de afzet van Nederlandse aardbeien via Veiling Zundert verrekend.

Door verdere omschakeling naar ‘specials’ steeg de waarde van de tomaten sterk. Verder was er de afwezigheid van een echt langdurige malaise in de prijsvorming, waardoor het tomatenjaar 2017 ook als goed de boeken in gaat. Eind 2017 werd duidelijk dat Hoogstraten en BelOrta niet op een fusie afkoersen.

Areaaluitbreiding Nederland

Voor Hoogstraten is areaaluitbreiding – met name in Nederland – mogelijk de oorzaak van een lastiger paprikajaar. “De markt was erg vlak en kende weinig opflakkeringen.”

Ook komkommer, asperges, kiwibessen, kersen – weliswaar kleinere producten – kenden minder goede resultaten. Komkommer leed onder een chronisch lagere prijsvorming, asperges kenden een productie-explosie ingevolge het mooie weer en kiwibessen en kersen hadden zwaar te lijden onder de vorst van 18 en 19 april van het voorbije jaar.

Snelle groei

Hoogstraten groeit snel. In 2015 werd voor het eerst de omzetgrens van € 200 miljoen overschreden. De omzet is zowel het gevolg van deels toegenomen volumes als van een mooie prijsvorming bij aardbeien en tomaten.

Met 32.000 ton aardbeien is Hoogstraten onbetwist marktleider en een belangrijke speler op de Europese markt; het groeiende volume tomaten (86.000 ton) is verspreid over losse tomaten, trostomaten en in toenemende mate over specials.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin