Doorgaan naar artikel

Omzetaandeel bio in AGF groeit

Het aandeel biologisch in de verkoop van groente en aardappelen bij AH is in 2022 flink gegroeid, naar meer dan 10%. Bionext hoopt die aandelen verder op te schroeven bij alle supers met de Bio Top 40.

Dat blijkt uit het deze week verschenen duurzaamheidsjaarverslag van de grootste supermarktketen van Nederland. Het omzetaandeel van biologische groente en aardappelen groeit voor het derde achtereenvolgende jaar, van 9,1% in 2020 en 9,6% in 2021 naar 11,5% in 2022. Ook voor fruit zit er groei in het aandeel, zij het op een wat lager peil: van 3 naar 3,7 naar 4%.

Krimpend aandeel in andere groepen

Die groei is opmerkelijk gezien de krimp die er juist is te zien in de biologische omzetaandelen in bijna alle andere groepen, zoals vlees, kaas en zuivel en ook het totaal aan huismerkproducten. Een verklaring zou kunnen zijn dat AH met meer producten volledig de overstap maakt van gangbaar naar biologisch. In 2022 bleef een dergelijke overstap bij AH nog tamelijk beperkt tot romainesla en fijne winterpeen.

Bio Top 40 helemaal over

Juist deze week komt Bionext met de Bio Top 40. Dit is een lijst van 40 verse producten van Hollandse bodem die in de supermarkt standaard als bio-product aangeboden zouden kunnen worden. ‘Dat zou voor juist deze 40 producten ‘realistisch en haalbaar’ zijn, want voldoende beschikbaar en met een overbrugbare prijselasticiteit.

Dat laatste wil zeggen dat het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch niet zodanig groot is dat de consument het betreffende product, bij gebrek aan een gangbare versie in dezelfde winkel, dan maar helemaal laat liggen. Volgens Bionext-voorzitter Michaël Wilde is het verschil in met name kostprijs bij deze 40 producten helemaal niet zo groot als uit de verschillen in winkelprijs tussen gangbaar en bio soms naar voren lijkt te komen.

‘Mooie stap naar 15% biologisch in 2030’

De Bio Top 40 bestaat voor ongeveer de helft uit groente en fruit. Op de lijst staan trostomaat, paprika en komkommer, appel, peer en blauwe bes en peen, witte-, rode- en spitskool, rode biet, pastinaak, pompoen, knolselderij, bleekselderij, witlof en zoete aardappel. De volledige vervanging van producten is volgens Wilde een prima manier en nu al een mooie stap om de door het kabinet gestelde doel van 15% biologisch in 2030 te halen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin