Doorgaan naar artikel

Omzet lager voor 40% mechanisatiebedrijven door corona

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Bijna 40% van de mechanisatiebedrijven in Nederland ondervindt een omzetdaling van meer dan 10% door het coronavirus.

Vooral fabrikanten en importeurs worden nu al geraakt. Respectievelijk 45% en 50% geven aan meer dan 10% van de omzet te zijn verloren in de afgelopen weken. Dat blijkt uit de ledenenquête die brancheorganisatie Fedecom heeft gehouden.

Vooral na de zomer sterke omzetdaling

Bij 62% van de bedrijven wordt de omzetontwikkeling en de orderpositie nog niet sterk beïnvloed. Op dit moment verzacht de traditionele piek van werkzaamheden in het voorjaar nog de gevolgen van het coronavirus. Ruim 75% van de bedrijven zegt tot nu toe nog geen effecten te ondervinden van de coronacrisis. Op basis van de resultaten van de enquête verwacht Fedecom echter vooral na de zomer een sterke omzetdaling in de branche. Voor de komende weken en maanden verwacht meer dan driekwart een verdere afname van de orderportefeuille met meer dan 20%.

Orderportefeuille droogt op

De grootste zorgen zijn er over de orderportefeuille die na het voorjaar lijkt op te drogen. Importeurs en fabrikanten verwachten een grotere afname van het aantal orders dan de dealers. Als tweede grootste zorg wordt de uitblijvende bereidheid van klanten om zaken te doen genoemd. De derde zorg is de beschikbaarheid van onderdelen, componenten en machines.

Maatregelen

De bedrijven in de mechanisatiebranche hebben verschillende maatregelen genomen, waaronder vanuit huis werken en werktijdverkorting. Een (tijdelijke) bedrijfssluiting wordt door de bedrijven niet als realistische optie gezien. Respectievelijk 45% en 48% denkt aan het aanvragen van extra krediet en aan het gebruik maken van uitstel van belastingbetaling.

Bekijk meer

Delen

Image
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin