Doorgaan naar artikel

Omwonende eist blokkade voor fruitbeleefpark Streeckerij de Betuwe

Heeft de gemeente Tiel creatief boekhouden toegepast om een Milieueffect Rapportage (MER) te ontlopen voor fruitbeleefpark Streeckerij de Betuwe bij Waddenoyen?

De Raad van State mag dit gaan beoordelen in een spoedprocedure die is aangevraagd door een omwonende. Door de verwachte bezoekersaantallen niet op te tellen bij de bezoekersaantallen bij een kersenstal die dezelfde eigenaar iets verderop exploiteert, zou een MER net niet vereist zijn.

Vrees voor milieuschade en verkeersveiligheid

Volgens de bezwaarmaker gaat het feitelijk om hetzelfde bedrijf. De bezoekersaantallen van beide bedrijfsonderdelen moeten daarom wel worden opgeteld. Hij vindt een MER ook noodzakelijk om alle milieugevolgen van het attractiepark vlakbij de afrit op de A15 in kaart te brengen. Hij vreest niet alleen milieuschade door veel verkeer. Ook de verkeersveiligheid is volgens hem in het geding. Overigens woont de bezwaarmaker op honderden meters afstand van het themapark in wording.

De opening van het fruitbelevingspark staat gepland voor medio 2022. Tot die tijd blijven de activiteiten en de horeca op de huidige locatie, naast de boomgaard. - Foto: Andrea Disco

De opening van het fruitbelevingspark staat gepland voor medio 2022. Tot die tijd blijven de activiteiten en de horeca op de huidige locatie, naast de boomgaard. – Foto: Andrea Disco

Geen harde cijfers

De rekensom die de bezwaarmaker maakt, is gebaseerd op het aantal van 50.000 bezoekers voor de stal die alleen in de kersentijd is geopend. Maar dat aantal van 50.000 heeft hij gehaald uit verschillende artikelen. Het is dus niet gebaseerd op degelijk onderzoek. Het is daarom zeer de vraag of de Raad van State zijn berekening accepteert.

Anderzijds heeft de gemeente Tiel bij het vaststellen van het bestemmingsplan voor het themapark ook een advies van deskundigen in de wind geslagen om de bezoekersaantallen te monitoren en te regelen. Dat vond de gemeenteraad niet nodig, aldus een woordvoerder.

Spoed

Het gaat om een spoedprocedure, omdat de gemeente in november van het afgelopen jaar een omgevingsvergunning heeft verleend voor een hal waarin de meeste attracties zullen plaatsvinden. Als de Raad van State het bestemmingsplan niet schorst, dan is de bouw van de hal haast een voldongen feit. De vergunning kan dan nog wel apart worden aangevochten, maar de bezwaarmaker maakt dan geen schijn van kans.

Een neventak kan zelfs uitgroeien tot een compleet educatief pretpark, zoals de Streeckerij in Wadenoijen. - Foto: Andrea Disco

Een neventak kan zelfs uitgroeien tot een compleet educatief pretpark, zoals de Streeckerij in Wadenoijen. – Foto: Andrea Disco

“Ik spring een gat in de lucht als er 200.000 bezoekers komen”, zegt de eigenaar. De locatie is in zijn ogen perfect. Vlakbij de snelweg en ver verwijderd van woonbebouwing. “Als het op deze locatie niet kan, dan kan het in heel Nederland niet.” Het themapark richt zich op de promotie van fruit en andere streekproducten in combinatie met speeltoestellen en activiteiten die met fruit te maken hebben. Volgens planning opent het themapark in mei. Als de Raad van State daar geen stokje voor steekt.

De uitspraak volgt over twee weken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin