Doorgaan naar artikel

‘Omdenken biedt ook in 2023 kansen’

2022 was een bewogen jaar met veel veranderingen, ook voor de land- en tuinbouw. Als ik aan het afgelopen jaar denk, is de eerste term die mij te binnen schiet ‘omdenken’.

2022 was een bewogen jaar met veel veranderingen, ook voor de land- en tuinbouw. Als ik aan het afgelopen jaar denk, is de eerste term die mij te binnen schiet ‘omdenken’. Het afgelopen jaar hebben diverse bedrijven flink moeten omdenken in hun manier van telen, maar ook de gewas- en rassenkeuze zijn vaak onder de loep genomen.

Het kan soms lastig zijn om een gedreven, enthousiaste mindset te behouden

De oorlog in Oekraïne heeft ons allemaal geraakt, soms op meer manieren dan voorspeld had kunnen worden. De inflatie heeft extreme waardes bereikt, maar volgens voorspellingen nog niet het eindpunt. Energiekosten, arbeidstekorten en hoge grondstofkosten zijn allemaal een grote rol gaan spelen in onze situatie.

Hoewel voedselprijzen al jaren niet zo hoog zijn geweest, is het voor veel telers lastig om in deze situatie een positief bedrijfsresultaat te behalen. Het kan daarom soms lastig zijn om een gedreven, enthousiaste mindset te behouden. Maar zoals eerder geschreven is dat een goed moment om stil te staan bij het begrip ‘omdenken’. Welke mogelijkheden liggen er wel binnen mijn bedrijf waar ik eerder niet over na heb gedacht?

Investeringsregelingen kunnen helpen

Zo kan de lopende investeringsregeling POP3+ helpen bij verduurzaming van uw bedrijf, waarbij een deel van deze investering ter verduurzaming of modernisering kan worden gesubsidieerd. Dit kan een goed moment zijn om bijvoorbeeld te gaan werken met sensoren binnen uw teelt. Sensoren kunnen namelijk belangrijke inzichten brengen over de manier van telen die het beste bij uw bedrijf past, om zo tot een beter eindresultaat te komen.

De eerste verandering begint bij u.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Maud van Well

Adviseur zachtfruit bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin